FOTO  Znate li kada je vaš pas ostario i kako mu možete pomoći?

negro
Ponekad ni ne uočimo znakove starenja ili nam jednostavno dođu prebrzo i neočekivano.

Naši najbolji prijatelji ne mogu nam reći što ih muči, ali nam mogu pokazati, a na nama je da primijetimo i da im olakšamo. Prvi znakove starosti psi počinju pokazivati u prosjeku između sedme i devete godine, piše Index.hr.

Ono što ćete sigurno primijetiti je da više nije toliko spretan i zaigran te da se brže umara u šetnjama. S vremenom ćete primijetiti da slabije vidi i čuje.

Baš kao i kod nas ljudi, starenje kod pasa je prilično slično, samo što je zbroj godina drugačiji. I njih bole zglobovi i kralježnica, zubi su im sve slabiji i, iako se njihovo srce i dalje želi igrati s nama i trčati kao nekada, jednostavno ne mogu.

Vidjet ćete da su kratke šetnje sasvim dovoljne i da vašem ljubimcu odgovora odmor i spavanje.

Najčešći problemi koji se javljaju su: problemi s lokomotornim sustavom, problemi sa srcem, bubrezima i jetrom, propadanje zubiju, problemi sa sluhom i vidom, oslabljeni imunitet te moguća pojava dijabetesa.

Nije pravilo da će svaki stariji pas razviti ove simptome, no svakako je poželjno da jednom godišnje napravite kompletan sistematski pregled kako biste svom ljubimcu mogli pomoći i olakšati na vrijeme.

Vrlo je važno da primijetite simptome starenje i da na vrijeme poduzmete bilo što. Zapamtite, oni nam ne mogu reći da im je teško, da ih boli, da su umorni. Vrlo često psi idu iznad svojih granica da bi nam pokazali svoju bezuvjetnu ljubav.

Primijetite kada je vašem ljubimcu dosta, kada mu je teško i napravite sve da mu olakšate starenje najbolje što možete.