Znanstvenici upozoravaju: Sve smo bliže uništenju!

...minuta na Satu Sudnjeg dana koji od 1947. godine 'odbrojava' do našeg kraja. Znanstvenici su tako pomakli minute na pet do dvanaest, minutu manje od pozicije na kojoj je do sada stajala, prenose strani mediji.

Sat se već desetljećima koristi kao simbol prijeteće apokalipse, koju predstavlja 12 sati, a posljednji put je kazaljka pomaknuta 2010. godine sa pet na šest minuta do dvanaest.

U svojoj procjeni pomicanja minuta znanstvenici se vode procjenama trenutnog stanja nuklearnog naoružanja, klimatskih promjena, sigurnosti te drugih utjecaja koji se tiču sigurnosti ljudskog roda.

Sat je ponoći najbliže bio 1984. godine u jeku tenzija između SAD-a i SSSR-a, a tada je pokazivao 11:57 sati. Najbolje smo stajali 1991. godine, kada je Sat Sudnjeg dana stajao na 17 minuta do apokalipse.

Opet je pomaknut 1995. godine, a skočio je na 14 minuta do uništenja. Kada je pomaknut 2010. godine, pomakao se prema sigurnosti zbog dogovora o nuklearnom naoružanju između SAD-a i Rusije.

Ove godine, objašnjavaju znanstvenici, bliže smo uništenju zbog otezanja pregovora o nuklearnom razoružanju te manjka djelovanja po pitanju klimatskih promjena.