Zlatan nije znao da Hajrudin dolazi

Hajrudin Kamenjaš, Zlatan Ibrahimović, Zlatan Ibrahimović, Hajrudin Kamenjaš, Pariz, susret
Otišli nepozvani

Istraživanje koje smo proveli ukazuje na to da se organizatorica ovog putovanja, kontroverzna Tehvida Thea Rekić, koja se predstavlja humanitarkom, na put u Pariz uputila bez ičijeg konkretnog poziva i dogovora.

Potvrdio je to u razgovoru za "Dnevni avaz" i Faruk Hadžibegić, naš proslavljeni nogometaš i trener s francuskom adresom, koji se osvrnuo i na napade na Zlatana u javnosti.

- Ne osuđujte Zlatana. On nije znao da će Hajrudin doći u Pariz. Trenutno je u Švedskoj i nije korektno da se njegovo ime veže uz negativne priče - kaže Hadžibegić.

Naš sugovornik ističe da je dobio informaciju u PSG-u da je Rekić "na svoju ruku" došla u Pariz, a da je klub samo obavijestila da stiže s bolesnim dječakom, s čijom su sudbinom oni bili upoznati.

- Da bi im izašao ususret, klub je odmah poslao vozača na aerodrom da ih dočeka. To bi uradili bilo kome u toj situaciji. Njima je stalo do ugleda kluba i tako oni rade - pojasnio je Hadžibegić.

On nam je kazao da je Rekić ranije i od njega tražila pomoć pri organizaciji Hajrudinovog susreta sa Zlatanom te da je on bio spreman učiniti sve da se ispuni želja bolesnom dječaku.

No, Thea ga je iz neobjašnjivih razloga prije izvjesnog vremena obavijestila o tome da će susret organizirati sama te da će "preko nekih ljudi iz Švedske doći do Zlatana".

Sumnje da su iz PSG-a pozvali Theu potkrepljuje i podatak da se nekoliko dana prije utakmice PSG-a s Lorientom znalo da Ibrahimović zbog upale koljena neće igrati, što je objavljeno i u medijima, te je stoga nelogično da bi itko i zvao bolesnog dječaka na utakmicu na kojoj neće igrati njegov uzor.

No, koliko je Thea sposobna kao organizatorica, govori provjereni podatak do kojeg je došao "Dnevni avaz" da je Hajrudinovu majku Amelu o putovanju obavijestila samo dan ranije!

Majka Amela nije konsultirala ljekare o Hajrudinovom putovanju u Pariz niti je za dijete zatražena ljekarska pratnja.

Plaćen boravak

Potvrđeno je to  i na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje se Hajrudin liječi na palijativnoj njezi zbog, kako nam je rečeno, "povrata osnovne bolesti - akutna leukemija, a poslije alogene transplantacije koja je obavljena u UKC-u Tibingen u Njemačkoj".

- Nismo konsultirani u vezi s njegovim putovanjem u Pariz. Putovanja zrakoplovom za ovakva oboljenja su visoko rizična i nisu preporučljiva - navodi se u pismenom odgovoru  koji potpisuje prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, šefica Pedijatrijske klinike i direktorica discipline za zdravlje djeteta.

Hajrudinova majka Amela Kamenjaš, koju smo jučer kontaktirali telefonom, nije htjela komentirati cjelokupnu situaciju.

Pitanja bez odgovora

Na naš upit o tome na čiji je poziv izložila ionako ugrožen Hajrudinov život dodatnoj opasnosti, Thea Rekić je izbjegla konkretan odgovor. No, i dalje tvrdi da je čitava organizacija išla preko kluba te izvjesnog V. K., kojeg nije željela imenovati.

- Također je kontakt putem te osobe bio uspostavljen s gospodinom Besedikom i, kako su meni rekli, njegovim bratom koji se zove Ahmed, a koji su desna ruka Nasera el-Khelaifija, predsjednika PSG-a - kaže Thea, dodajući da je najčešće razgovarala s V. K. i navedenim Ahmedom, ali na pitanje tko joj je rekao da baš taj dan kad Zlatan nije igrao utakmicu dođe u Pariz, Thea nije odgovorila.

No, Thea je potvrdila da je bilo komplikacija u komunikaciji s njenim, kako kaže, "pouzdanim osobama" u PSG-u, kao i to da nitko nije obećao susret sa Zlatanom, nego da su ga pokušali kontaktirati i da nisu uspjeli.

Sumnjive Tehvidine aktivnosti

Zanimljivo je da se Tehvida u ovoj, kao i u mnogim drugim pričama, predstavlja kao humanitarka. Dokaza da je nekome pomogla svojim novcem, što inače humanitarci rade, nema.

Ima samo sumnji da je posredstvom svog udruženja u Njemačkoj, putem kojeg otvara donatorske račune na ime bh. bolesne djece koja se liječe u Njemačkoj, sebi osigurala luksuzan život. Ni s financiranjem Hajrudinovog odlaska u Pariz Thea nema ama baš ništa.

Naime, kao što je poznato, jedan naš reprezentativac do kojeg je Thea došla zahvaljujući Naidi Srnji, novinarki i TV voditeljici, platio je i avionske karte i smještaj u Parizu, kao i VIP ulaznice za utakmicu PSG - Lorient. Thea je, očigledno, sve iskoristila da bi promovirala sebe i svoje udruženje, jer da nije tako, vjerovatno bi se Zlatan i Hajrudin već sreli.

Humane namjere

Naida Srnja jučer je u telefonskom razgovoru za "Avaz" potvrdila da se u akciju pomoći ispunjenja Hajrudinove želje pridružila isključivo iz humanih razloga.

- Imala sam najbolje namjere i htjela sam pomoći koliko je u mojoj moći. U organizaciju susreta Hajrudina i Zlatana nisam bila uključena i za mene su brojna pitanja još bez odgovora - kazala je Srnja, koju je posebno pogodila činjenica da se Hajrudinu nije ispunila želja.