Želite li znati? Otkriće koje pokazuje hoćete li umrijeti u idućih pet godina

RAK, istine, laži
Ovo revolucionarno otkriće moguće je na temelju četiri glavna biomarkera u tijelu.
"Test smrti" predviđa koja je vjerojatnost da zdrava osoba umre u idućih pet godina, zbog bilo kojeg zdravstvenog razloga.

Znanstvenici su oduševljeni što uz pomoć jednostavne krvne analize mogu znati hoće li neka osoba umrijeti u narednih nekoliko godina, bez obzira koliko zdrava u tom trenutku bila.

Osobe čija četiri osnovna biomarkera nisu u redu imaju veću mogućnost smrtnog ishoda u razdoblju od pet godina.

''Ono što je najzanimljivije jest da biomarkeri pokazuju rizik od smrti s obzirom na različite oblike bolesti, poput srčanog udara ili raka. Čini se da oni pokazuju neko opće stanje organizma'', rekao je liječnik Johannes Kettunen s Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj.

''Vjerujemo da ćemo u budućnosti ovo otkriće moći iskoristiti kako bi utvrdili koje naizgled zdrave osobe zapravo imaju ozbiljna oboljenja te da ćemo im na taj način moći pomoći na pravi način'', rekao je.

Biomarkeri su biološke molekule u krvi čovjeka, tjelesnim tekućinama ili tkivima koje mogu pokazati da se u tijelu odvija neki abnormalan proces koji vodi do bolesti.

Razina određenog biomarkera ukazuje na rizik od oboljenja pacijenta ili njegovu reakciju na terapiju. primjerice, razina kolesterola se mjeri da se vidi kakav je rizik od srčanih bolesti.

U istraživanju promatrali 17.000 ljudi

Znanstvenici su proučavali uzorke krvi 17.000 naizgled zdravih pojedinca, pritom koristeći više od 100 različitih biomarkera. Nakon toga proučavali su ih pet godina, tijekom kojih je preminulo njih 684. Kasnije je otkriveno da svi preminuli imali sličnu razinu četiri biomarkera.

Osoba kod koje je zabilježena najviša razina biomarkera umrla je već u prvoj godini istraživanja.

I.La./ telegraph.co.uk