Želite li gekona? Ovo su stvari koje trebate znati o njima!

gekon
... u terariju. Lako ih je održavati, mirni su i rijetko kada će ugristi. Lako se privikava na život u terariju.

Odrasli gekon teži od 60 do 80 grama, a naraste do 25 cm. Vrlo lako prihvati društvo čovjeka pa ga možete držati u rukama. Čiste su životinjice i za obavljanje nužde će upotrebljavati samo jedan mali dio terarija koji ćete kasnije lako očistiti.

Leopard gekon (Eublepharis macularius) je gušter iz porodice gekona. Potječe iz pustinjskih predjela srednje Azije. Radi se o vrsti gekona koja nije zahtjevna i ne traži mnogo i stoga je dobar za početnike i djecu, piše Index.hr.

Potreban mu je terarij dimenzija 70 x40x30 cm, a dovoljan je za 2-3 životinje: mužjaka i ženku ili mužjaka i dvije ženke - nikad ne držite dva mužjaka zajedno, jer će se boriti do smrti!.

U terariju je potrebno održavati temperaturu, u toplijem dijelu od 30 do 35 Celzija, a u hladnijem od 20 do 25 Celzija. Po noći temperatura može pasti i ispod 20 stupnjeva.

Gekoni su noćne životinje i ne sunčaju se tijekom dana te im UV lampa nije potrebna. Potrebno mu je osigurati izmjenu svjetla i mraka u razmacima od 12 sati (12 sati dan, 12 sati noć). Vlaga se treba održavati od 40 do 50 %.

Iako leopard gekon pije relativno rijetko, uvijek je u terariju potrebno imati posudicu sa svježom vodom koju je potrebno svakodnevno mijenjati.

Važno je biti pažljiv u doticaju s njima i nikako ih se ne smije podizati ili povlačiti za rep koji će u tom slučaju kao obrambeni mehanizam, otpasti.