FOTO  Zbog spornog selfieja fotograf na rubu bankrota

selfie

Britanski je fotograf 2011. na proputovanju Indonezijom posjetio i Nacionalni park na otoku Sulawesi gdje se susreo s neobično prijateljski raspoloženom skupinom majmuna celebeski makaki.

Koristeći iskustvo i znanje koje je do tad stekao fotografirajući prirodu i divlje životinje, Slater je dopustio majmunima da istraže njegovu opremu, a najznatiželjniji od njih je, promatrajući svoj odraz u leći kamere, razvukao usta u osmijeh i okinuo popularni selfie.

‘To nije slučajno ponašanje majmuna. Situacija je zahtijevala dosta znanja, strpljivosti, znoja i muke s moje strane', rekao je Slater za Guardian.

Njegovu su fotografiju prenosili svjetski mediji, selfie se proširio internetom pa je na koncu završio i na Wikimediji gdje se pohranjuju fotografije i video zapisi koje je moguće besplatno koristiti. Slater je od prvih otkupa fotografija zaradio nekoliko tisuća funti čime je pokrio put u Indoneziju, a onda je 2014. tražio od Wikimedije uklanjanje fotografije zbog kršenja autorskih prava i korištenja fotografije bez dozvole. Stranica je odbila njegov zahtjev tvrdeći da autorska prava pripadaju majmunu koji je kliknuo okidač aparata.

Premda je Zavod za intelektualno vlasništvo u SAD-u donio odluku da autorska prava ne mogu pripadati životinjama, organizacija za zaštitu životinja PETA pokrenula je tužbu tvrdeći da autorska prava pripadaju životinji. Prošle je godine sud donio odluku protiv PETE, ponovno zaključivši da životinje ne mogu biti vlasnici autorskih prava, no organizacija je podnijela žalbu na odluku i suđenje je nastavljeno, a jedno od ročišta održano je ovih dana.

Slater se požalio da si nije mogao priuštiti avionsku kartu do San Francisca za sudsko ročište, već je suđenje pratio online. Također je rekao da su ga tužbe toliko financijski iscrpile da više nema novaca ni zamijeniti pokvarenu fotografsku opremu niti platiti odvjetnika koji ga zastupa od 2015.

Sud između ostalog propituje ima li PETA dovoljno blizak odnos s majmunom Narutom da bi ga zastupala na sudu, isplati li se slati pismenu obavijest o autorskim pravima zajednici makakija te je li Narutu nanesena šteta obzirom da nije priznat kao vlasnik autorskih prava. Sudac N. Randy Smith rekao je da ne postoji način da majmun zaradi ili zadrži novac te da ne može izgubiti reputaciju. Sudac Carlos Bea postavio je tad i problem prenošenja autorskih prava na potomke: ‘Postoji li u Narutovom svijetu legitimnost i nelegitimnost? Jesu li Narutovi potomci ‘djeca' u smislu u kojem ih definira sud?'

Slateru je ta rasprava bilau najmanju ruku ironična obzirom da sam sad brine kako prehraniti sedmogodišnju kćer. ‘Nemam dovoljno novaca za automobil. Nemam ni opremu koju bi mi kćer mogla naslijediti ako sutra umrem. Mogla bi naslijediti vjerojatno jedino ovo autorsko pravo, a ono sad ne vrijedi ništa. Ne mogu platiti ni porez na dohodak', rekao je.

Odvjetnik je doveo u pitanje činjenicu da PETA uopće nije prepoznala o kojem se majmunu radi. Prema njihovoj tužbi radi se o mužjaku imena Naruto dok Slater tvrdi: ‘Pouzdano znam da je majmun na fotografiji ženka i da su pogriješili godine. Zapanjen sam američkim sudstvom. Sigurno je onda u procesu važno i da me tuži pravi majmun.'

Jedina stvar koja Slatera u cijeloj priči veseli je činjenica da je njegova fotografija vjerojatno spasila celebeske makakije od izumiranja. ‘Ova je vrsta bila na rubu izumiranja, a fotografija je privukla brojne turiste i nadam se da je potaknulo lokalno stanovništvo na razmišljanje o tome. Nadam se da je slika pomogla u spašavanju vrste jer je to bila inicijalna ideja', rekao je Slater koji na rubu bankrota čeka daljnji razvoj tužbe oko autorskih prava majmuna.

Foto: Profimedia, Caters News