VIDEO  Zbog čega žene iz plemena Mursi stavljaju ploče u usta?

mursi
mursi

Često po internetu možemo vidjeti žene iz ovog plemena kako u ustima nose ploče koje im rastežu usta do ekstremnih razmjera.

Članice plemena Mursi, koje živi u Nacionalnom parku Mago u Etiopiji, počele su da nose ploče u ustima još kao tinejdžerke i postepeno su povećavale njihovu veličinu.

Teške ploče, napravljene od gline i veličine i do 13 centimetara u prečniku, koriste se kako bi obilježile tradicionalne rituale i gledaju ih kao znak ljepote.

Žene počinju da ih nose sa 15 godina, kada im usne presječe drugi član plemena. Odrezani dio se sanira poslije tri mjeseca i omogućava da usne rastegnu kako bi mogla da im stane ploča.

Istraživač Cezari Filev iz Varšave otputovao je u Etiopiju kako bi se susreo s ovom zajednicom i uradio je nekoliko fotografija ovog plemena.

- Samo ovo žensko pleme nosi ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje - kaže Filev.

Žene tijekom jela mogu da uklone ploče. Kao i ostala plemena, Mursi pleme ima i drugi niz svojih ukrasa, uključujući rogove, tetovaže, ogrlice od metaka i ukrase za glavu.