Zauvijek prestaje proizvodnja videorekordera

video rekorder
- Jedini smo još koji sastavljamo videorekordere nakon povlačenja Panasonica 2012. - kazao je glasnogovornik kompanije.

No, svjetska prodaja pala je na 750.000 prošle godine, usporedivo s 15 milijuna komada početkom 2000. U posljednje vrijeme japanska kompanija prodavala je te aparate najviše u SAD-u, posebno pod markom "Sanyo".

- Jedan od naših dobavljača ocijenio je teškim nastavak proizvodnje jednog sastavnog dijela za tako malu količinu, što nas je nagnalo da donesemo takvu odluku - objasnio je Funai Electric, čija se tvornica nalazi u Kini.

Iako nije objavljeno službeno priopćenje, kompanija je zatrpana pozivima otkad je procurila informacija u lokalnim medijima. Među njima je bibliotekar koji na svojim policama nudi videokasete ili pak ljudi željni gledati stare uspomene.

Prošle je godine elektronski div "Sony" objavio neposredan prekid prodaje videokaseta "Betamax" za široku javnost, što je simboličan epilog za proizvod nastao 1975. i brzo zamijenjen formatom VHS.

Već je zaustavio njihovu proizvodnju unazad nekog vremena ali je nastavio opskrbljivati "ovisnike" preostalim količinama. Što se tiče videorekordera, posljednji su iz njihovih tvornica izašli 2002.