Zašto žene žive dulje od muškaraca?

Zašto žene žive dulje od muškaraca?

Ukoliko počnemo tražiti odgovor na samom početku našeg života primijetit ćemo kako je ženska novorođenčad snažnija, otpornija na infekcije i brže se fizički razvija.

Žene u prosjeku žive pet do deset godina duže od muškaraca. U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Od srčanih bolesti više i ranije obolijevaju muškarci nego žene koje više razine estrogena štite od srčanih bolesti i koje redovitije obavljaju potrebne liječniče preglede.

Muški i ženski mozak se razlikuju. Muškarci se bolje snalaze u prostoru dok žene pažljivije slušaju i više govore. Upravo je prednji dio mozga zaslužan za odgovornost i procjenu rizika krivac za pogiblju muškaraca u raznim nesrećama. Budući da se taj dio mozga sporije razvija kod muškaraca nego kod žena jači spol često krivo procijeni situaciju i upušta se u opasne avanture.

Muškarci imaju XY kromosom, dok žene imaju XX. 'Genetski gledano, dva X kromosoma pobjeđuju X i Y', kaže neurolog Hagberg, s obzirom da genski materijal na dodatnom X kromosomu ženama daje neku vrstu sigurnosne kopije za dobre gene.

Uz sve navedeno treba spomenuti i razlike u životnom stilu između muškaraca i žena. Muška zanimanja također imaju ulogu u kraćem životnom vijeku, dok žene više rade na društvenim i obiteljskim odnosima što također utječe dugovječnost.

penzic.eu