Zašto se današnja odjeća raspada nakon nekoliko nošenja?

odjeća, uzorak, odjeća, loša kvaliteta , greške, dućan, odjeća

Za povoljne krpice high street brendova donekle i nije čudno da kvaliteta odjeće nije vrhunska jer njihove su cijene pristupačne, a ukorak s modnim novitetima. Još ih, k tome, možemo doista povoljno kupiti na rasprodajama, ali što kada date nimalo zanemariv iznos novca za prelijep komad poput kardigana, haljine ili kaputa, a nakon nekog vremena primijetite da kroj više nije isti, izgubila se forma ili popuštaju šavovi.

Zašto odjeća ima kratak rok trajanja

Jedan od odgovora jest da se odjeća namjerno radi s rokom trajanja, a International Fabricare Institute za Daily Mail je potvrdio da se, primjerice, klasične majice proizvode tako da traju 30 pranja.

Još jedan od razloga zbog kojih odjeća ima lošu kvalitetu je i taj što je ona postala jeftinija pa kupci imaju manja očekivanja, ali i pojava high street brendova snosi djelomičnu krivicu. Izmjenjujući stilove i modne trendove koji su povoljni, naviknuli su nas na takozvanu 'brzu modu' i stalno želimo nove krpice kako bismo bili ukorak s modom. Modeli cipela ili hlača mogu se izmijeniti i po nekoliko puta u godini, a lanci poput Zare pune police novim komadima na tjednoj bazi.

To je potvrdila i jedna od studija koja pokazuje da žene odbacuju odjeću nakon što je nose sedam puta i smatraju je starom. U tom silnom konzumerizmu čini se da nitko ne brine o kvaliteti materijala ili izrade, a ni ne želi dati više novca.

Loša tkanina i način šivanja

Vunu, pamuk, svilu i lan zamijenili su daleko lošiji poliester ili najlon, a to dokazuje vintage odjeća koja traje godinama jer je napravljena od prirodnih tkanina. To mišljenje dijeli i modni stručnjak Daniel Milford-Cottam koji radi za muzej Victoria and Albert. Kaže kako se uvijek čudi da je navodno loše šivana odjeća iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća zapravo odlično rađena, s čvrstim šavovima koji traju.

Ovaj problem u današnje doba potenciran je i radnom snagom jer se zaposlenike koji šivaju mizerno plaća. Jedan od bezazlenih primjera je šivanje gumba koje samo pričvrste strojem pa otpočetka labavo stoje na materijalu i vrlo brzo otpadaju. Sličan problem postoji i s patentnim zatvaračima koje strojevi krivo prišiju pa zapinju kod rastvaranja i zatvaranja.

Nadalje, sigurno ste primijetili kako se porubi na odjeći sami od sebe počinju pomalo parati vrlo brzo nakon kupnje, a kada povučete končić koji visi kao da ste namjerno sve rasparali. I tu su krivi načini šivanja jer strojevi spajaju tkanine i nemaju onaj pravi, čvrsti završetak. A s obzirom na cijenu, mnogi će umjesto šivanja gumba ili popravka kod krojačice jednostavno kupiti novu majicu jer se može pronaći iza nekoliko desetaka kuna.

A kako kupovati kvalitetniju odjeću?

Kreativni direktor londonskog Studija mode Tony Glenville za Daily Mail kaže kako treba paziti kod odabira tkanine i umjesto sintetike birati prirodno, odnosno pamuk, lan, svilu i vunu. Prirodni su materijali napravljeni tako da traju.

Pregledajte odjeću prije nego je kupite, s vanjske i unutarnje strane, ali i pažljivo promotrite šavove. Ako su loše napravljeni, vidjet će se konac i razmaci u materijalu čim malo čvršće nategnete spojeve. Naravno, cijena ne garantira kvalitetu, ali ako ste sigurni da ćete, primjerice, određeni kaput nositi nekoliko sezona, neka bude od kvalitetnih materijala poput vune. To će sigurno više stajati, ali je investicija koja se u tom slučaju isplati. Također, odjeća klasičnih krojeva i čistih linija, bez dodatnih detalja poput patentnih zatvarača ili gumba za ukras, uvijek će dulje trajati jer je napravljena od manje komada tkanine.

Izvor: tportal.hr