Zašto prolazimo kroz detaljnu kontrolu prilikom putovanja zrakoplovom?

zrakoplov, kontrola, teroristički napad
Isto je tako u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Chicagu, New Yorku, Splitu, Dubrovniku, Mostaru... Zasigurno razlog leži u riječi terorizam. Od 11. rujna kada se desio dobro poznati napad u SAD-u zračne luke širom svijeta su dodatno postrožile ulaz u zrakoplove.

Možda u nastavku teksta u kojem smo spomenuli veće zrakoplovne nesreće pronađete i razlog ukoliko ga već neznate, zbog čega ukoliko želite letjeti, morate proći dosta veliku kontrolu.

Riječ "terorizam" potječe od latinske riječi teror = nasilje, strahovlada najčešće u političke svrhe sa ciljem zastrašivanja, uništavanja protivnika. Najveće razmjere terora je imao upravo u novijoj povijesti, za vrijeme fašizma kao i za vrijeme vladavine Staljina u Rusiji.

Tipovi ljudi koji mogu predstavljati prijetnju civilnom zrakoplovstvu najčešće su teroristi = terorističke organizacije, kriminalci = kriminalne skupine, mentalno poremećene osobe ili pojedinci iz osvetničkih pobuda.

Osobe koje žele ugroziti zrakoplove ili osobe koje se nalaze u istim to najčešće rade zbog brze reakcije Vlade zemalja čiji je zrakoplov (zrakoplovna kompanija op.a.), međunarodni publicitet i izuzetna medijska zainteresiranost, te reakcija javnosti. Također, zrakoplovne kompanije obično predstavljaju države.

Osim 11. rujna kada se desio napad na SAD u povijesti civilnog zrakoplovstva značajni događaji barem što se tiče ove teme su:

- 1970. Otmica u Zračnoj luci Dawson Field
- 1985. Otmica zrakoplova na letu TW-847
- 1985. Letovi kompanije Air India 182 i 301
- 1985. Božicni napad na Zrakoplovne luke u Rimu i Beču
- 1986. Bombaški napad na letu TW-840
- 1986. Pokušaj bombaškog napada na EI AI
- 1986. Zauzimanje zrakoplova na letu PA-47
- 1988. Bombaški napad na letu PA-103
- 1989. Bombaški napad na letu UTA-772

Što se tiče otmica zrakoplova većinu njih na sebe je preuzela Narodna fronta za slobodu Palestine - Glavno zapovjedništvo i to:

- Otmice od 6. rujna 1970. godine
- EI AI B-707, Amsterdam - New York
- TWA B-707, Tel Aviv - New York
- Swissair DC-8, Zurich - New York
- Pan Am B-747, Amsterdam - New York
- BOAC VC-10, Bombaj - London

O ovom tekst nismo namjerno spominjali događaj od 11. rujna jer o njemu se svakako naveliko pisalo i zasigurno je donio najviše nevinih žrtava, te još pojačao nadzor nad civilnim zrakoplovstvo u svijetu.

Ovim tekstom smo pokušali barem donekle našim čitateljima pojasniti zašto na ulaz u zrakoplov treba "izgubiti" nešto duže vremena, a ovim tekstom nadamo se da ćemo smanjiti i nervozu prilikom čekanja na ukrcaj u zrakoplov te pomoći radnicima zračnih luka da obave svoj posao na najbolji mogući način.