Zašto mrlje od znoja ostaju na odjeći i kako ih brzo ukloniti?

Ako znoj nema boju, zašto onda na odjeći ostaju mrlje od njega? Zašto bijela majica od znoja dobije žute mrlje? Odgovor na to pitanje je - sami znoj nije krivac za mrlje na odjeći, to je zapravo zasluga aluminij klorida koji se nalazi u dezodoransu, a zadatak mu je zatvaranje znojnih žlijezdi. Aluminij klorid je razlog za žute mrlje na bijeloj majici.

Ljudi imaju dvije vrste znojnih žlijezda - merokrine ili ekrine i apokrine (mirisne). Merokrine pokrivaju cijelo tijelo, a apokrine - vlasište, pazuhe i druge dijelove tijela koji su dlakavi, prenosi msn.com.

Apokrine žlijezde proizvode gusti tip znoja koji je prepun masti i proteina. Te molekule se razgrađuju i proizvode spojeve kada dođu u kontakt s aluminij kloridom. Nije sasvim jasno zašto dolazi do žutih mrlja, no neki stručnjaci da aluminij klorid zalijepi proteine iz znoja na odjeću.

Da bi to izbjegli, koristite dezodoranse koji u sebi ne sadrže aluminij klorid ili nemojte odjenuti majicu odmah nakon nanošenja, pričekajte par minuta.

Kako ukloniti žute mrlje:

Postoji nekoliko šest trikova kako ukloniti mrlje od znoja. Nešto od nabrojanog sigurno imate kod kuće.

1. Soda bikarbona

Promiješajte četiri žličice sode i četvrtinu šalice vode. Starom četkicom za zube ili onom za pranje noktiju smjesu nanesite na mrlju, malom protrljajte i ostavite sat vremena. Potom operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici). Ponovite još koji put bude li potrebno.

2. Votka ili ocat

Napravite smjesu votke ili octa s vodom, ulijte u bočicu sa sprejem i nanesite na mrlju neposredno prije pranja.

3. Aspirin

Usitnite tri do četiri aspirina (jače doze djeluju bolje) u posudi, dodajte vruću vodu i čekajte da se aspirin otopi dok se ne otopi. Uronite mrlju u tu tekućinu i stavite između pet minuta i dva sata, ovisno o kakva je mrlja. Umjesto uranjanja, mrlju možete i našpricati tom tekućinom.

Za bolje rezultate izmrvite dva do tri aspirina i dodajte mrvicu vode, tek toliko da dobijete gustu smjesu. Nanesite je na mrlju i ostavite pet minuta. Pazite na smjesa bude dovoljno vlažna kako se ne bi osušila na tkanini i mrvila, a opet ne toliko da bi kapala. Na kraju odjeću operite normalno, ako ju perete inače.

4. Bijeli ocat

Uronite mrlju u čisti bijeli ocat i ostavite da djeluje između 15 minuta i pola sata pa ga isperite. Ponovite po potrebi.

5. Soda bikarbona i ocat

Napravite gustu smjesu soda bikarbone i vode pa nanesite na mrlju koju ste prethodno namočili vodom. Preko toga prelijte žlicu octa i odmah ćete vidjeti reakciju, područje s mrljom će se zapjeniti. Nakon toga ostavite da se osuši pa iščetkajte i stavite prati.

6. Dječji puder

Posipajte dječji puder po mrljama ispod pazuha i prođite vrućom peglom po tome. Trebalo bi pomoći.

Izvor: 24sata.hr