Zašto mrlje od znoja ostaju na odjeći i kako ih brzo ukloniti?

neugodni tjelesni mirisi, češnjak, luk, jabučni ocat, dobre bakterije, znojenje, prirodni dezodorans, recept, dezodorans, prirodni dezodorans, smrad, dezodorans, smrad, parfem, miris, kako produljiti miris parfema, znojenje, prekomjerno znojenje, pms, dlačice ispod pazuha, mrlje, znoj, uklanjanje, dlake

Ako znoj nema boju, zašto onda na odjeći ostaju mrlje od njega? Zašto bijela majica od znoja dobije žute mrlje? Odgovor na to pitanje je - sami znoj nije krivac za mrlje na odjeći, to je zapravo zasluga aluminij klorida koji se nalazi u dezodoransu, a zadatak mu je zatvaranje znojnih žlijezdi. Aluminij klorid je razlog za žute mrlje na bijeloj majici.

Ljudi imaju dvije vrste znojnih žlijezda - merokrine ili ekrine i apokrine (mirisne). Merokrine pokrivaju cijelo tijelo, a apokrine - vlasište, pazuhe i druge dijelove tijela koji su dlakavi, prenosi msn.com.

Apokrine žlijezde proizvode gusti tip znoja koji je prepun masti i proteina. Te molekule se razgrađuju i proizvode spojeve kada dođu u kontakt s aluminij kloridom. Nije sasvim jasno zašto dolazi do žutih mrlja, no neki stručnjaci da aluminij klorid zalijepi proteine iz znoja na odjeću.

Da bi to izbjegli, koristite dezodoranse koji u sebi ne sadrže aluminij klorid ili nemojte odjenuti majicu odmah nakon nanošenja, pričekajte par minuta.

Kako ukloniti žute mrlje:

Postoji nekoliko šest trikova kako ukloniti mrlje od znoja. Nešto od nabrojanog sigurno imate kod kuće.

1. Soda bikarbona

Promiješajte četiri žličice sode i četvrtinu šalice vode. Starom četkicom za zube ili onom za pranje noktiju smjesu nanesite na mrlju, malom protrljajte i ostavite sat vremena. Potom operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici). Ponovite još koji put bude li potrebno.

2. Votka ili ocat

Napravite smjesu votke ili octa s vodom, ulijte u bočicu sa sprejem i nanesite na mrlju neposredno prije pranja.

3. Aspirin

Usitnite tri do četiri aspirina (jače doze djeluju bolje) u posudi, dodajte vruću vodu i čekajte da se aspirin otopi dok se ne otopi. Uronite mrlju u tu tekućinu i stavite između pet minuta i dva sata, ovisno o kakva je mrlja. Umjesto uranjanja, mrlju možete i našpricati tom tekućinom.

Za bolje rezultate izmrvite dva do tri aspirina i dodajte mrvicu vode, tek toliko da dobijete gustu smjesu. Nanesite je na mrlju i ostavite pet minuta. Pazite na smjesa bude dovoljno vlažna kako se ne bi osušila na tkanini i mrvila, a opet ne toliko da bi kapala. Na kraju odjeću operite normalno, ako ju perete inače.

4. Bijeli ocat

Uronite mrlju u čisti bijeli ocat i ostavite da djeluje između 15 minuta i pola sata pa ga isperite. Ponovite po potrebi.

5. Soda bikarbona i ocat

Napravite gustu smjesu soda bikarbone i vode pa nanesite na mrlju koju ste prethodno namočili vodom. Preko toga prelijte žlicu octa i odmah ćete vidjeti reakciju, područje s mrljom će se zapjeniti. Nakon toga ostavite da se osuši pa iščetkajte i stavite prati.

6. Dječji puder

Posipajte dječji puder po mrljama ispod pazuha i prođite vrućom peglom po tome. Trebalo bi pomoći.

Izvor: 24sata.hr