Zašto Islamska država nikada nije napala Izrael?

isil i izrael
Umjesto toga, ISIS-ovi najuži neprijatelji i ciljevi trebaju biti "otpadnici" - riječ koja različito znači otpadnik, heretik, ateist, ili nevjernik.

Članak se onda poziva na povijesnu referencu, na način na koji se Saladin (1137-1193), koji je bio sunitski vojni zapovjednik, borio protiv šijitskih muslimana prije zauzimanja Jeruzalema. Implikacija vodi do pretpostavke da ISIS treba usmjeriti svoju borbu protiv drugih muslimana koji su "otpadnici", i osvajati zemlje poput Iraka i Sirije.

Prema tvrdnjama egipatskog lista, jedan bivši zapovjednik Islamske države, doslovno je kazao: "Allah u Kuranu nam zapovijeda da ne borimo Izraela ili Židova, već da se borimo protiv otpadnika i licemjera".

Također, na Twitter nalogu ISIS-a, odnosno njihove novinske agencije Amaq, napisano je ovo: U Kuranu, Bog govori o bliskim neprijateljima i licemjerima koji su opasniji od originalnih nevjernika. Termin "originalni nevjernici" se odnosi na Židove.

Ono što je svakako zanimljivo u cijeloj priči je da ISIS nikada nije izveo nijedan napad na Izrael.

Prema podacima britanskog Foreign Officea, teroristi Islamske države ili njihovi simpatizeri su izvodili napade u sljedećim državama: Irak, Belgija, Australija, Kanada, SAD, Francuska, Saudijska Arabija, Libija, Sirija, Danska, Tunis, Jemen, Turska, Kuvajt, Egipat, Rusija, Liban, Indonezija, Bangladeš, Kazahstan, Njemačka, Afganistan, Pakistan, pa i u Bosni i Hercegovini.

Dakle, ISIS je izvršio napade u 24 države svijeta, na četiri kontinenta, ali nikada u Izraelu. Da postoji neka čudna veza između Islamske države i Izraela, govori i izjava izraelskog profesora Efraima Inbara, direktora izraelske akademije BESA Center.

"Islamska država služi kao odličan strateški interes za Izrael i Zapad u regiji Bliskog istoka. Vidite, najveći problem na Bliskom istoku nije ISIS, već Iran. Mi se moramo koncentrisati na borbu protiv Irana, a Islamska država se također bori protiv njih i njihovih saveznika. Saveznici Irana, kao što je Al-Assad, su veće zlo od ISIS-a. Zato je nama, u neku ruku, ISIS saveznik", rekao je Inbar za Russia Today.

Stara izreka, veoma primjenjiva na cijelu priču glasi: Pametnom dosta.