Zadar grad za savršen odmor

zadar, grad Zadar, turizam, odmor, stres, godišnji odmor, godišnji odmori, stvari
Jedan od najčitanijih britanskih medija The Telegraph je u svom online izdanju u četvrtak objavio članak s 14 razloga zašto biste trebali posjetiti Zadar, kojeg nazivaju 'najcool' hrvatskim gradom. Evo koje su razloge naveli za posjetiti biser hrvatske obale.

1. Nema gužve

Dok je u južnoj Dalmaciji oko Dubrovnika izuzetno mnogo turista, ovaj dio obale strancima je nepoznatiji. U Zadru, navodi Telegraph, možete lutati tihim mramornim ulicama, uživati u nižim cijenama nego u Dubrovniku, ploviti do plaža na izoliranim otocima gdje se možete neometano izvaliti u blizini konoba...

2. Zalazak sunca zadivio je Hitchcocka

Kako kaže legenda, opisao ga je kao najljepšeg na svijetu.

3. Pozdrav Suncu

Telegraph ovu popularnu solarnu instalaciju Nikole Bašića opisuje kao 'ogroman javni plesni podij' na obali. On cijelog dana upija sunčeve zrake kako bi noću zadivio ljude svjetlosnim efektima.
4. Morske orgulje

Još jedna umjetnička instalacija koja stvara zvučne efekte koji zvuče kao da svaki val nježno pjeva. Postoje planovi da se poveže s Pozdravom suncu kako bi svjetlosni efekti bili u skladu s pjevom valova. 'Zvuči nam doista sjajno', piše Telegraph.

5. Zadar je put prema najboljoj hrvatskoj plaži

Na kratkoj udaljenosti trajektom od Zadra je jedna od najboljih hrvatskih plaža, Saharun. Pješčanu plažu Britanci uspoređuju s Karibima.

6. Mnogo stvari se može vidjeti i na kontinentu

U relativnoj blizini su tri nacionalna parka - Paklenica, Plitvice i Krka, smještena između kristalno čistog Jadrana i Velebita, pružajući turistima pješačenje, penjanje po stijenama i plivanje među vodopadima.

7. Možete plivati u podnožju sedam slapova

Još jednom se Britanci vraćaju na Nacionalni park Krka, gdje se može okupati u podnožju predivnog Skradinskog buka.
8. Morska hrana u Zadru je vrhunska

U gradu se može pronaći pristojan broj sjajnih ribljih restorana s cijenama nižim nego južnije na obali.

9. Velik broj glazbenih festivala

Iz Zadra se može otići na Zrče na Pagu gdje se održava Hideout Festival i Fresh Island Festival. U Tisnom, na sat vremena od Zadra, su Love International, Beats, Beer and boogaloo, Soundwave, Defected...

10. Možete popiti piće na savršenom mjestu

Doslovno možete leći na krevet kraj mora u jednom od inovativnijih zadarskih barova i uživati u piću ili hrani.

11. Stara jezgra je mješavina povijesnih utjecaja

Od rimske, preko bizantske do venecijanske arhitekture, u Zadru se može naći sve.

12. Crkve

Jedna od najprepoznatljivijih crkava u Hrvatskoj, ona sv. Donata, datira u 9. stoljeće. Tu je i zadarska katedrala iz 12. stoljeća koja je, navode, gotovo jednako atraktivna.

13. Možete probati najbolja hrvatska vina na jednom mjestu

14. Stare zadarske tradicije

Možete se provesti brodicom preko glavne luke do starog grada s ostarjelim ribarom ili prošetati do tržnice, gdje žene izgledaju kao da već stotinama godina prodaju domaće stolnjake i paški sir.