Zdravi kruh bez glutena

domaći kruh, gluten, kruh
Kruh ne sadrži gluten, mlijeko, jaja i šećer te je savršen za ljude koji pate od određenih alergija ili netolerancije na hranu.

A njegov recept sa svijetom je podijelila australska nutricionistica te obožavateljica zdrave kuhinje Teresa Cutter koja itekako dobro zna koliko su zdrave kvinoja, ali i chia sjemenke.

Kvinoja je bogata bjelančevinama, jer sadrži esencijalne aminokiseline koje tijelo treba za regeneraciju i zdravlje imunološkog sustava. Sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, minerale mangan i bakar te vitamin E i magnezij, bogata je riboflavinom i ostalim vitaminima B te odličan izvor fosfora, kalija i cinka.

S druge strane, chia sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje čine i do 30 % njihovog sastava, bogat su izvor vlakana, raznih minerala važnih za zdravlje, poput kalcija, fosfora i mangana te proteina i aminokiselina.

Potrebne namirnice:

300 g sirove kvinoje

60 g chia sjemenki

250 ml vode (pola iskoristite za natapanje chia sjemenki, a drugu polovicu za miješanje smjese kvinoje i chia sjemenki)

60 ml maslinovog ulja

1/2 žličice sode bikarbone

1/2 žličice morske soli

Sok od 1/2 limuna.

Priprema:

1. Kvinoju preko noći ostavite u hladnjaku u posudi vode.

2. Chia sjemenke prelijte s pola šalice vode dok ne poprimi formu gela.

3. Zagrijte pećnicu na 160 °C.

4. Zatim dobro ocijedite kvinoju te je stavite u blender. Dodajte joj chia sjemenke, 1/2 šalice vode, maslinovo ulje, sodu bikarbonu, morsku sol i sok od limuna. Miksajte smjesu tri minute te je smjestite u kalup za kruh koji je prethodno obložen papirom za pečenje.

5. Pecite kruh oko sat i pol, dok ne postane čvrst na dodir.

6. Izvadite ga iz pećnice da se ohladi pola sata, a potom ga maknite iz kalupa te ostavite da se u potpunosti ohladi. Kruh bi trebao biti malo vlažan u sredini i hrskav izvana.

Dobar tek!