Za ajvar i prilog: 5 trikova za jednostavno guljenje pečenih paprika

paprika, poboljšava probavu, otvara apetit, alkaloid kapsaicin, ljekovito bilje, Ljekovito djelovanje, paprike, guljenje, paprike, recept
Bez obzira na to treba li vam pečena paprika za ajvar ili jednostavno želite uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje sigurno vam komplicira pripremu.
Zato smo na jednom mjestu odlučili sakupiti pet trikova koji će vam pomoći u tome.

1. TRIK S ALUMINIJSKOM FOLIJOM

Njega možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u pećnici. Prije pečenja vrh posude ili protvana dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite rubove kako zrak ne bi mogao ući u posudu. Kada su paprika gotove, ne vadite iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste "zarobili" ispod folije odvojit će kožu od mesa paprike i lakše ćete je guliti.

2. TRIK SA ZDJELOM

Ako paprike pečete u pećnici, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu "hrpu", prekrijte većom zdjelom i pustite da se ohlade. Dobit ćete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.
Guljenje pečenih paprika može biti itekako kompliciran posao

3. TRIK S ČAČKALICOM

Ponekad koži paprika treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što prije skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod kožu i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposljetku prstima odvojite oslobođenu kožu.

4. TRIK S PAPIRNATIM RUČNICIMA

Paprike možete peći cijele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom štednjaku. U guljenju cijelih pečenih paprika pomaže trik Marthe Stewart. Vruću papriku netom nakon grilanja zamotajte u kuhinjski papirnati ručnik i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite kožu s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput npr. toaletnog jer on nije dovoljno čvrst, para koja nastaje hlađenjem jako će ga smočiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli vidjeti ostatke papira.
Pečene paprike sjajan su dodatak salatama

5. TRIK S PAPIRNATOM VREĆICOM

Ako prilikom pečenja u domu nemate papirnatih ručnika, poslužit će čvrsta papirnata vrećica , npr. ona od pekarskih proizvoda. Metoda je ista - vruće paprika stavite u vrećicu koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj pa potom lagano vrećicom odvojite kožu od mesa.

SAVJET PLUS: Kod kupovine paprika birajte one deblje s više mesa. Takve "mesnate" paprike lakše se gule nakon pečenja.