Veliki misterij! Knjiga pisana nepoznatim jezikom koju nitko ne može dešifrirati

misterij, knjiga, nepoznati jezik, voynichev rukopis
Voynichev rukopis je ilustrirana knjiga čiji sadržaj nije poznat s obzirom da je napisana na nepoznatom jeziku. Istraživali su ga najbolji znanstvenici i kriptografi svijeta, ali nisu uspjeli otkriti o čemu se u njemu radi.

Na stranicama se mogu vidjeti crteži životinja, ljudi i predmeta, ali i detaljni prikazi biljaka od kojih neke na rastu na Zemlji, zbog čega neki sumnjaju da je rukopis vanzemaljskog porijekla.

Dr. Arthur Tucker tvrdi da je najmanje 37 od 303 prikazanih biljaka raslo u Srednjoj Americi i Meksiku tijekom 15. i 16. stoljeća zbog čega pretpostavlja da je napisan aztečkim jezikom nahuatl. No to nikad nije potvrđeno.

Nepoznati jezik na pergamentu od teleće kože

Voynichev rukopis broji 240 stranica, a neke su stranice od originalnih 272 izgubljene. Tekst je pisan ptičjim perom slijeva na desno, a nepoznat autor koristio je abecedu koja je imala 20-30 prepoznatljivih znakova.

Analizirajući brzinu, krivulje i način pisanja potvrđeno je da je autor pisao ovaj nepoznati jezik s lakoćom, odnosno da ga je dobro poznavao.

Analiza je pokazala i da je rukopis pisan na pergamentu napravljenog od tanke teleće kože prije otprilike 600-tinjak godina. Točnije, vjeruju da je napisan između 1404. i 1438. godine tijekom renesanse.

Ovaj ilustrirani rukopis otkrio je američki trgovac poljsko-litvanskog podrijetla Wilfried M. Voynich 1912. godine, a po njemu je dobio ime. Od 1969. godine se čuva u knjižnici rijetkih knjiga sveučilišta Yale gdje je poznat i pod šifrom Beinecke MS 408.

punkufer.hr