U Hercegovinu iz Hrvatske dolaze popraviti zube, na frizure, masaže..

... za brojne građane Hrvatske je već godinama normalna pojava i navika budući da su u BiH cijene ovih proizvoda još uvijek znatno niže nego u RH.

Uslužne djelatnosti

Međutim, osim trgovine, posljednjih godina od građana RH su počeli profitirati i djelatnici u uslužnim djelatnostima. Naime, cijena frizure u RH je skoro tri puta skuplja nego u BiH, zbog čega se Metkovčanke, Pločanke, Dubrovčanke, pa i Splićanke često se na frizuru znaju zaputiti u Ljubuški, Čapljinu, Grude, Trebinje i ostale gradove BiH. Naime, razlike u cijenama su tolike da im se isplati putovati i po 50 kilometara. Osim tretmana uređivanja, Hrvati sve češće dolaze u BiH na liječničke tretmane. Tako su im zanimljivi i fizioterapeuti budući da su im cijene tretmana znatno niže nego u RH, a sve češće se naručuju kod zubara. Naime, dok je cijena popravka zuba u Hrvatskoj više od 200 kuna, u BiH se isti popravak može napraviti za 20 do 30 maraka, ovisno o zubaru kod kojeg se ide. "Na preporuku prijatelja koji redovito dolaze u Trebinje prošli mjesec sam u jednoj stomatološkoj ordinaciji u Trebinju radila neke korekcije na svojim zubima, iskreno, ostala sam ugodno iznenađena koliko je sve to koštalo, jer za sve to što sam radila, u Dubrovniku bih zasigurno platila dvostruko ako ne i više", ispričala je Marija novinarima agencije Anadolija. Osim stanovnika Hrvatske, usluge zubara u ljetnim mjesecima često traže i naši građani koji trenutno žive i rade u nekoj od europskih zemalja.

Popravak automobila

Naime, popravak zubi koji ovdje plate od 30 do 50 maraka u Njemačkoj primjerice plate i do 200 eura. Osim popravka zubi, drastična je razlika i u cijenama izrade zubnih proteza i mostova za koje se u Njemačkoj moraju izdvojiti tisuće eura. Uz navedene usluge, građani drugih država, a ponajviše susjedne Hrvatske u BiH dolaze i kako bi po povoljnijoj cijeni popravili automobil, kupili odjeću..., a mladi ljudi iz pograničnih mjesta nerijetko subotnje večeri provode u kafićima u Bosni i Hercegovini jer im je piće jeftinije, a zabava, kako oni kažu, zajamčena.

vecernji.ba