U Hercegovini povećan broj razvoda. Razlog: Turske sapunice!

Gotovo na svim nacionalnim tv programima prikazuje se bar jedna takva serija te, iz dana u dan, privlači sve više i više promatrača, kako ženskih tako, pomalo čudno, i muških. Priča se tako da neki muškarci, čak kriomice, gledaju serije za vrijeme odigravanja utakmica Lige prvaka te da prijete svojim boljim polovicama kako moraju čuvati tajnu.

Tako nam naši turski prijatelji prenose svoju kulturu, jezik i običaje. Apsurdno zvuči da im mi za to plaćamo. No, sve bi se to moglo nekako i podnijeti da te iste serije ne razaraju naše društvo.

Povećan broj razvoda u našem kraju možemo zahvaliti upravo tim serijama, upozoravaju psiholozi i bračni savjetnici.

Uglavnom su razlozi, da je jedno od supružnika toliko vezano za seriju, da ostale bračne dužnosti pate. Tako nam je jedna sugovornica iz Drinovaca kazala kako je otišla od svoga, sada već bivšeg supruga, jer je gledao čak i reprize. -Znao se ustajati po noći i gledati seriju, a kasnije nije mogao spavati. Onda je krivio mene. Ma da vam pravo kažem i ja sam gledala tu seriju, al' stvarno, što je previše, previše je - kazala nam je vidno uzrujana gospođa , koja je željela ostati anonimna zbog sigurnosti.

Druga priča vodi nas u širokobriješki Kočerin. Žena je ostavila muža koji, kako nam je preko telefona rekla, nema čvrstu i crnu bradu kao Boran-aga (op.a. Boran-aga je glavni lik u seriji Sila koja se ovih dana prikazuje na Novoj tv). Uspjeli smo kontaktirati i ostavljenog gospodina, koji nije imao baš puno riječi kojima bi opisao svoju tugu. Rekao je samo da ga ne snimamo te da je planirao ići na umjetno presađivanje brade, ali nažalost nema dovoljno novaca. Na kraju je poručio bivšoj gospođi da se ne vraća kući jer za sebe ne odgovara.

Muževi također ostavljaju žene iz sličnih razloga. Ne obavljaju svoje dužnosti. Gospodin iz Tihaljine je ostavio ženu, jer su „zahvaljujući njenom nemaru" krepale dvije krave. Uistinu čudna situacija.

Ovakvih priča možemo čuti svakim danom sve više. Jedini koji profitiraju na ovakvim stvarima su odvjetnici. Sramotna je činjenica da neki od njih nude i popuste za razvode iznad 20 godina „bračnog staža". No, svatko se bori za svoj kruh.

„ Situacija je uistinu ozbiljna. Moramo poduzeti sve moguće mjere kako bi se stanje stabiliziralo" navodi jedna poznata psihologinja te zabrinuto dodaje: " Te sapunice su zlo. Turci su nam u prošlosti nametali prisilno svoju kulturu. Mi smo se borili, a nismo mogli. Danas je objeručke prihvaćamo i još k tome dozvoljavamo da nas uništi."

Počeci su korizme, vrijeme odricanja. Ako se još niste sjetili čega bi se mogli odreći u ovom narednom periodu, zapitajte se još jednom?!

John Kruger/ Posušje-online