Superukusna: Bavarska torta

Bavarska torta, recept, desert, torta

 

Bavarska torta ukusom ne zaostaje za bilo kojom drugom tortom. Oduševljava činjenica kako nema niti grama brašna, pa vjerujemo kako će biti izbor mnogim damama, posebno ukoliko i šećer zamjene nečim zdravijim. 

BISKVIT240 g tamne čokolade50 g maslaca5 žutanjka9 bjelanjaka80 g šećera
KREMA100 g šećera250 ml mlijeka4 žutanjka1 vrećica želatine u prahu1 žlica maraschina200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
BISKVIT
Tamnu čokoladu rastopite na pari te joj dodajte maslac, promiješajte i ostavite sa strane da se malo ohladi. Žumanjke izmiksajte sa šećerom (20 g) dok ne posvijetle, a u drugoj posudi bjelanjke izmiksajte sa  šećerom (60 g) dok ne očvrsnu.
U dobiveni čvrsti snijeg od bjelanjaka ručno umiješajte žutanjke, a zatim i čokoladu. Ulijte u kalup namazan maslacem i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu.
KREMA
Polovicu šećera stavite u mlijeko i smjesu zagrijte, a drugu polovicu šećera stavite u žumanjke i miksajte. Zatim smjesu žumanjaka i šećera polako ulijte u mlijeko i kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se ne zgusne. Kremu od jaja i mlijeka ostavite da se ohladi.
Želatinu pripremite po uputama na vrećici (samo jednu žlicu vode zamijenite žlicom Maraschina). Slatko vrhnje istucite u šlag te otopljenu želatinu umiješajte u šlag, a onda sve skupa dodajte u kremu od jaja i promiješajte žlicom.
Kada dobijete jednoličnu smjesu, na biskvit izlijte kremu i ostavite u hladnjaku da se stisne i ohladi (obavezno preko noći).
Po želji, tortu možete ukrasiti listićima čokolade ili kakaom u prahu 

U slast