Sud poništio odluku koju je donio prije osam godina, bilo joj zabranjeno imati ljubavnu vezu

ljubavne poruke
ljubavne poruke

Sud u Velikoj Britaniji dozvolio je ženi koja ima poteškoće s mentalnim zdravljem da može imati ljubavnu vezu.

Prije osam godina sud u Lidsu donio je odluku da neimenovana žena nije psihički sposobna da dobrovoljno sudjeluje u seksualnim odnosima niti da donosi odluke o kontracepciji.

No, sada je utvrđeno da je ona je pokazala "značajan napredak".

Ona više nije u domu za nemoćne, već u smještaju u kojem ima pomoć socijalnih radnika, ali može da živi mnogo nezavisnije, a sudac je zaključio i da ona sada ima sposobnost da pristane na seks i donosi odluke o kontracepciji.

Sudac Mark Hedli (Hedley) je svoju odluku obrazložio u presudi objavljenoj na internetu nakon što je na saslušanju početkom ove godine ponovo razmotrio ženin slučaj. Sudac je rekao da je tokom saslušanja vodio razgovor sa tom ženom.

"Ona veoma cijeni smještaj koji trenutno ima i podršku koja je okružuje i sigurnost koju joj sve to pruža. Ali ono što ona želi jeste da ima mnogo veću kontrolu nad svojim odnosima. Želi biti u stanju da razvija odnose na način na koji to jednostavno nije bilo moguće zbog postojećih presuda. Točno je da joj treba pružiti maksimalnu slobodu koju podrazumijeva pristanak na seksualne odnose"- rekao je sudac .

Kako je objasnio, njoj i dalje nedostaje mentalni kapacitet da bi donosila odluke o nekim drugim aspektima života i dalje joj je neophodna zaštita, piše The Sun.