Slanina princeza pušnice teška 'samo' 56 kilograma

Slaninski primjerak petaračkog bravca samo je jedan od niza rekorda jučer održanog Vašara. Rekordan je bio i broj izlagača, koji su svoje autohtone proizvode izlagali na 50-ak štandova, razmještenih diljem karanačke poljane na mjestu na kojem se u tom etnoselu desetljećima održavaju kirbaji.

- Ovako velik broj izlagača još je jedan dokaz da Baranja i Karanac imaju turističkih potencijala blisko vezanih uz autohtonu gastroponudu - riječi su Vlade Škrobe - Baje, vlasnika Baranjske kuće, koji nije obranio prošlogodišnji slaninski rekord težak 33 kilograma. Njegove tri table težile su po 15-ak kilograma, pa je 500 kuna vrijedna nagrada završila u Petardi. Kuhao se u Karancu i krumpir na sto načina. Iako odziv kuhara nije bio respektabilan, djelo majstora kotlića kneževovinogradskih Jurinih dvora ostat će dugo u pamćenju. Osim krumpira u kotlić je ukomponirao svinjske nogice, kobasice, divljač, slaninu, 18 začina i noklice.

- Bilo se teško odlučiti koje je jelo najbolje, ali krumpir-paprikaš tako osebujna ukusa ipak je prevagnuo, uglas su istaknuli članovi komisije, koju su činili Joško Hatvalić, Ilonka Horvat i Ibolya Bošnjak. Za nijansu slabiji bio je paprikaš somborsko-novosadske ekipe, koju je predvodio Ivan Kovač. U njihovom su kotliću, između ostaloga, završile dimljene kobasice od bijele slatkovodne ribe. Kako bi sve bilo u uskrsnom tonu, pobrinuo se kuhar izletišta Tri mudraca, koji je sljubio krumpire, kunića i potrebne začine. Posjetitelji su jučer u Karancu zaista imali što vidjeti. Kobasice su se prodavale za 70-ak kuna, nešto su skuplje bile kulenove seke, a za čvarke su izlagači tražili 40 kuna za pola kilograma. Med, kolači, pecivo osječke braniteljske zadruge i ostalo također su bili traženi artikli. Bilo je i edukativnih tonova, za što su se pobrinuli članovi LAG-a Baranja, koji su održali predavanje ''Lokalni sajmovi - prilika za prodaju lokalnih proizvoda''.
SAJAM, FIŠIJADA I VUZMENKA

Sve skupa odvijalo se u okviru manifestacije Uskrs u Baranji, koja se nastavlja 19. travnja sajmom u etnoselu Baranjski divani, belomanastirskog hotela Patria. Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, u Kozarcu će biti održana fišijada, a kruna kozaračkog dijela manifestacije bit će paljenje velikog uskrnog krijesa - vuzmenke.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

glas-slavonije.hr