Slanina princeza pušnice teška 'samo' 56 kilograma

princeza pušnice, slanina, kotlić, svinjske nogice, divljač, fišijada
Slaninski primjerak petaračkog bravca samo je jedan od niza rekorda jučer održanog Vašara. Rekordan je bio i broj izlagača, koji su svoje autohtone proizvode izlagali na 50-ak štandova, razmještenih diljem karanačke poljane na mjestu na kojem se u tom etnoselu desetljećima održavaju kirbaji.

- Ovako velik broj izlagača još je jedan dokaz da Baranja i Karanac imaju turističkih potencijala blisko vezanih uz autohtonu gastroponudu - riječi su Vlade Škrobe - Baje, vlasnika Baranjske kuće, koji nije obranio prošlogodišnji slaninski rekord težak 33 kilograma. Njegove tri table težile su po 15-ak kilograma, pa je 500 kuna vrijedna nagrada završila u Petardi. Kuhao se u Karancu i krumpir na sto načina. Iako odziv kuhara nije bio respektabilan, djelo majstora kotlića kneževovinogradskih Jurinih dvora ostat će dugo u pamćenju. Osim krumpira u kotlić je ukomponirao svinjske nogice, kobasice, divljač, slaninu, 18 začina i noklice.

- Bilo se teško odlučiti koje je jelo najbolje, ali krumpir-paprikaš tako osebujna ukusa ipak je prevagnuo, uglas su istaknuli članovi komisije, koju su činili Joško Hatvalić, Ilonka Horvat i Ibolya Bošnjak. Za nijansu slabiji bio je paprikaš somborsko-novosadske ekipe, koju je predvodio Ivan Kovač. U njihovom su kotliću, između ostaloga, završile dimljene kobasice od bijele slatkovodne ribe. Kako bi sve bilo u uskrsnom tonu, pobrinuo se kuhar izletišta Tri mudraca, koji je sljubio krumpire, kunića i potrebne začine. Posjetitelji su jučer u Karancu zaista imali što vidjeti. Kobasice su se prodavale za 70-ak kuna, nešto su skuplje bile kulenove seke, a za čvarke su izlagači tražili 40 kuna za pola kilograma. Med, kolači, pecivo osječke braniteljske zadruge i ostalo također su bili traženi artikli. Bilo je i edukativnih tonova, za što su se pobrinuli članovi LAG-a Baranja, koji su održali predavanje ''Lokalni sajmovi - prilika za prodaju lokalnih proizvoda''.
SAJAM, FIŠIJADA I VUZMENKA

Sve skupa odvijalo se u okviru manifestacije Uskrs u Baranji, koja se nastavlja 19. travnja sajmom u etnoselu Baranjski divani, belomanastirskog hotela Patria. Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, u Kozarcu će biti održana fišijada, a kruna kozaračkog dijela manifestacije bit će paljenje velikog uskrnog krijesa - vuzmenke.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

glas-slavonije.hr