Sladoled s kojim preživljavamo vrelo ljeto

sladoled, domaći sladoled, sladoled od borovnica, jelo, hrana
Osim što bez njega ne možemo zamisliti tjedne pred nama, zbog ove bismo ledene slastice u trenu zaboravili i na sve dijete svijeta, u potpunosti se odajući užitku.

Sladoled od borovnica

Sastojci:
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice amaretta
250 g svježih borovnica
250 ml kiselo vrhnje
250 ml mlijeka
2 žlice škrobnog brašna
100 g smeđeg šećera
prstohvat (himalajske) soli

Dodatno:
domaći korneti
listići svježe mente
šaka svježih borovnica

Priprema:
U zdjelicu sam stavila šećer, amaretto i borovnice, ostavila pola sata da odstoje, a onda kuhala na laganoj vatri 15-ak minuta stalno miješajući. Pričekala sam da se borovnice malo ohlade, a onda ih smiksala u električnoj sjeckalici (može i štapnim mikserom ako ga imate).

U posudu sam stavila škrobno brašno i 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, šećer, so, amaretto i smiksane borovnice stavila sam u zdjelicu na laganu vatru. Kada je smjesa gotovo provrela dodala sam mješavinu škrobnog brašna i mlijeka i nastavila stalno miješati dok se smjesa nije krenula zgušnjavati.

Presula sam smjesu u hladnu posudu, pričekala na sobnoj temperaturi da se prohladi, a onda preko noći stavila u hladnjak. Sljedećeg dana smjesu sam stavila u aparat za sladoled i hladila 20-ak minuta te onda presula u posudu za smrzavanje i držala minimalno četiri sata te servirala s malo svježih borovnica.

U slast....