Sirup od kadulje: Domaći recept u kojem bazga ima opasnu konkurenciju

kadulja, Salvia officinalis, žalfija, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, sprečava moždani udar, noćno znojenje, Pročišćuje krv, otklanja crijevne smetnje, kod upale krajnika, kadulja, antibakterijski učinak, ljekovito bilje, ljekovita biljka, stimulira cirkulaciju, poboljšava pamćenje, sirup od kadulje, recept, domaći recept
Osim eteričnog ulja, kadulja sadrži kalij, kalcij i natrij, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najdulje korisiti. Prema nekim napisima, čak ju je i franački kralj Karlo Veliki uvrstio u stroge propise tzv. kapitulare kao jednu od 72 biljke koje se moraju uzgajati u svim seoskim, gradskim i samostanskim vrtovima.

Lijek je za razne bolesti, o čemu svjedoči i njezin latinski naziv "salvia" što znači spasiti. Ova čudesna biljka u mnogim hrvatskim krajevima raste samoniklo, kao npr. u Primorju, odlično uspijeva i na kontinentu, a količina cvjetova kadulje koja je potrebna za ovaj recept vrlo se lako može uzgojiti i na balkonu. Zato je opasna konkurencija i sirupu od bazge.
U Hrvatskoj je zastupljeno petnaestak vrsta kadulje, među kojima su najvažnije Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba.

Za sirup od kadulje je najbolje brati vrhove koji su se tek rascvjetali jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka.

SASTOJCI ZA SIRUP OD KADULJE:

300 g cvjetova kadulje
50 g limunska kiselina
3 litre vode
2,5 kg šećera

POSTUPAK ZA SIRUP OD KADULJE:

1. Cvjetove kadulje i limuntus zakuhati te ostaviti da odstoje 24 sata.

2. Ocijediti kroz krpu, dodati šećer i ponovno zakuhati.

3. Vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite.

4. Čepove prethodno dezinficirajte.

zadovoljna.hr