Sigurno mu nećete odoljeti: Najbolji recept za tiramisu

tiramisu, recept
Diljem svijeta poznat kao najslađi talijanski izvozni proizvod, nekad priprosta slastica danas se smatra božanstvenim desertom. Recepti i načini pripreme tiramisua mnogobrojni su kao i priče o njegovom podrijetlu, a evo jednog recepta koji će vas naprosto oduševiti...
Sastojci:
3 jaja
7 žlica šećera
250 g Mascarpone sira
1 žlica ekstrakta vanilije
60 g piškota
4 žlice kave
4 žlice vruće vode
2 žlice ruma ili brandyja
Dvije žlice kakaa u prahu
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke zamutite sa šećerom dok ne dobijete gustu blijedožutu kremu, a zatim joj dodajte Mascarpone sir i ekstrakt vanilije te sve dobro sjedinite. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg te ga umiješajte u kremu od Mascarpone sira i žumanjaka.
Pomiješajte kavu, vodu i rum ili brandy te pustite neka se malo ohladi kako se piškote ne bi previše natopile. Piškote narežite na manje dijelove i kratko ih natopite u ‘alkoholiziranu kavu'.
U silikonski kalup za štrucu (ili limeni obloženim prozirnom folijom) izlijte trećinu kreme, zatim po njoj pobacajte komadiće piškota umočenih u kavu, pa po njima drugu trećinu kreme , opet pobacajte komadiće piškota koje na kraju prekrijete ostatkom kreme. Pokrijete folijom i stavite u zamrzivač.
Male smrznute tiramisue možete raditi i u silikonskim kalupima za muffine. Kada ih napunite kremom i piškotama (istim redoslijedom - prvo red kreme pa piškote), također ih pokrijte folijom, a nakon nekoliko sati u zamrzivaču samo ih istisnite iz kalupa i posipajte kakaom u prahu.
Nakon nekoliko sati kada se tiramisu stisne izvadite ga iz kalupa narežite ga na šnite ili ga sa žlicom za sladoled poslužite na kuglice i ne zaboravite ga posipati kakaom u prahu.

Dobar tek!

Recept je preuzet sa portala she.hr