Partizani na filmu: Ne dezertiraju, jedu janjetinu i kradu oružje Nijemcima

Partizani na filmu: Ne dezertiraju, jedu janjetinu i kradu oružje Nijemcima

Mnoge generacije odrasle u Jugoslaviji djetinjstvo pamte popartizanskim filmovima poput Bitke na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Boško Buha, Otpisani...

Svi ti filmovi prepuni su grešaka, portal Telegraf donosi neke od onih koje vjerojatno niste ni primijetili:

Oružje i municija

Nema partizanskog filma bez “šarca“ i “šmajsera“ – koje su hrabri partizani navodno zaplijenili Nijemcima. Međutim, istina je da su oni bili rijetkost, a najmasovnija automatska oružja u partizanskim jedinicama bili su engleski automati tipa “sten“, prepoznatljivi po okviru s lijeve strane, kao i puškomitraljezi tipa “bren“, prepoznatljivi po okviru s gornje strane, zaobljenom prema nazad.

Uniforme

Ako je vjerovati filmovima, partizani su imali tvornice za šivanje uniformi. Prava istina je da su od listopada 1943. bili odjeveni u britanske uniforme, a prije toga su uglavnom nosili uniforme NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana

Partizani u pravilu nisu snimani dok jedu, a i u rijetkim situacijama jeli su uglavnom konzerve ili kačamak. Janje na ražnju automatski je nezamislivo.

Zabave

Zabave su ponekad prikazivane u partizanskim filmovima, ali ono što se nije prikazivalo je da je to u stvari bio sistem. Komunisti svake večeri organizirali plesne zabave na kojima je za sve civile prisustvo bilo obavezno. Poslije propagandnih govora, partizani su se provodili sa svojim “drugaricama“.

Prisilne mobilizacije

One u filmovima ne postoje jer partizanima svi rado prilaze.

Dezerterstva

Još jedna nezamisliva stvar u partizanskim filmovima, dok su u stvarnosti upravo partizani bili formacija s najviše dezertera.

Tito

Josip Broz Tito u filmovima je prikazan kao genijalni vojskovođa, dok su mu u stvarnosti nedostajala osnovna oficirska znanja, poput čitanja topografske karte.