PAPAGAJ IZ SPLITA Hugo iz ima više od 10.000 pratitelja na društvenim mrežama

PAPAGAJ IZ SPLITA Hugo iz ima više od 10.000 pratitelja na društvenim mrežama

Sivi afrički papagaj Hugo iz Splita ima više od 10.000 pratitelja na društvenim mrežama. Njegov vlasnik kaže kako zna čekati da svi u kući zaspu, a onda počne oponašati zvonjavu telefona.

"Fuj, fuj, fuj" - ponavljao je Hugo otimajući upaljač.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3mMRshSlk8&feature=emb_title

Potom je odnio filtere, neuspješno je pokušao domoći se duhana, a na kraju se okomio na pepeljaru. Andrija je uporno, ali ipak uzalud, pokušavao da mu skrene pažnju na nešto drugo. Hugo se nije dao omesti u svom antipušačkom naumu.

"A što hoćeš" - pitao ga je naposljetku Andrija.

Ostavi to. Fuj, fuj - odgovorio mu je Hugo, vrlo inteligentni afrički sivi papagaj s adresom na splitskim Mejašima.

Hugo ima četiri godine, zna više od 2.000 riječi, koje slaže u rečenice, gostima će rado otkriti tko od ukućana kakve lijekove pije, od svakoga će tražiti hranu, posebno kikiriki, te govoriti tko do kada i koliko spava.

Umiljat i tvrdoglav

On je u isto vrijeme huligan i maza, prgav i umiljat, tvrdoglav i poslušan. Veoma je društven i ne boji se nikoga. Zapravo, boji se jedino jednookog plišanog zeca, koji u domu porodice Gudelj, umjesto nekadašnjih heklanih miljea, leži na televizoru. Taj smeđi zeka jedina je garancija da će televizor ostati neoštećen.

"Moj prijatelj ga je dobio, ali nije mogao da se bavi njime pa sam ga kupio od njega. Tada je imao devet mjeseci. Hugo je najviše s mojom mamom Marom. Ona mu je sve, ona je njegov uzor, nju najviše gnjavi, njen glas oponaša i ponavlja njene rečenice. Zna koga Mara zove na telefon, zna u kom trenutku ona ide da pije kavu kod susjede ili u trgovinu, zna kad je boli glava. Tad bude tiši, ali i dalje se "ne gasi" nego šaptom priča kako "Maru boli glava" - govori Andrija Gudelj, profesionalni vojnik, koji je brbljive epizode svog Huge odlučio zabilježiti i objavljivati na YouTubeu, gdje imaju desetine tisuća pratitelja iz cijelog svijeta.

Neki čak Hugi šalju i poklone. Najpričljiviji je ujutro.

"Hladno, hladno. Hoćemo ložiti vatru, a? Hoćemo sad malo ložiti" - pita Hugo ujutro.

Kad kihne, kaže "Misusovo" (U ime Isusovo), sam sebe zove "pile moje", jer ga tako Mara zove.

https://www.youtube.com/watch?v=qxV-PwLVk8I&feature=emb_title

Nedostaje mu društvo

Čim zazvoni telefon, pita je li je to Andrija. Hugo mu je nezamislivo privržen, iz silne ljubavi uništava mu svu odjeću, a posebno mu je draga ona koja ima patentne zatvarače. Kako kaže Andrija, svi sivi afrički papagaji imaju svoj specifičan karakter pa su novinari pitali: "A kakav je Hugov?"-

"Uh, on je zaj***n. Zna da čeka da svi zaspe, a onda počne oponašati zvonjavu telefona. Kad neko ustane, on se zacene od smijeha. Inače, sve rastavlja, voli daljinske i sve s tipkama, u stanju je kljunom svaku drvenu igračku, koje nisu nimalo jeftine, da pretvori u piljevinu. Kljun mu je toliko snažan da može bez problema da slomi badem" - govori Andrija.

Hugi, kaže, ne treba životna suputnica, ali mu odogovaraju kratkoročne "avanture", odnosno parenje.

"Jako je tražen, a mnogi unajmljuju apartmane u našoj kući samo da bi ga upoznali. Ako vas gnjavi ili mu se ne svidite, jedini spas vam je da stavite jednookog zeca na rame" - smije se Andrija, koji će svom ljubimcu uskoro otvoriti Instagram profil.