FOTO  Najveća bundeva u Hrvatskoj teži 660 kilograma

bundeva, najveća bundeva, natjecanje
Na tradicionalnom tovarničkom jesenskom festivalu sudjelovalo je stotinjak izlagača, dok je brojne posjetitelje najviše zainteresiralo mjerenje najtežeg ploda bundeve.

Čak 660 kilograma teška je bundeva što ju je uzgojio Ivica Ribarić iz Kozaraca u Baranji koja je pobjedila. Drugo mjesto osvojio je Krunoslav Peulić iz Lovasa s bundevom od 440 kilograma, a treće mjesto osvojio je Zvonimir Tišnjer iz Nove Subocke s bundevom od 380 kilograma.

Ponosni pobjednik sa 12. tovarničkog jesenskog festivala, otišao s nagradom od 7. 000 kuna. - To mi je hobi zadnjih deset godina, a u svom vrtu imam nekoliko većih bundeva i tikvica. Sjeme za ovu najveću bundevu nabavio sam preko interneta u Engleskoj, sorta antlantic giant. Sjeme sam stavio u posudicu sa zemljom 8. travnju 2017., a u vrt je presađena 20. travnja i rasla je oko 160 dana na površini od sto kvadrata. Dana 29. rujna bundevu sam ubrao i prevezao do Tovarnika. - kazuje Ivica Ribarić

Predsjednik odbora za provedbu festivala Marinko Beljo rekao je da bundeva od 660 kilograma dobila titulu najveće, i to ne samo u Tovarniku i Hrvatskoj nego, prema dostupnim informacijama, i u široj regiji.

Kroz godine, na ovu manifestaciju se prijavljuje sve veći broj izlagača i natjecatelja, a ove godine došli su iz Srbije, BiH, kao i gosti iz Njemačke. Koliki značaj ova manifestacija ima za ovaj dio Srijema govori činjenica da Festival raste iz godine u godinu, kako po broju izlagača, tako i po broju posjetitelja.


Za organizacijski odbor festivala
Antun Ivanković, član odbora