Najbolji recept za starinske dalmatinske fritule s grožđicama

fritule, poklade, recept, fašnik, recept, fritule

Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta. Ova poslastica slatka je uspomena iz djetinjstva skoro svakog od nas, a iako su jednostavne za raditi rijetko ih viđamo na stolu.  Postoji puno inačica i izvedenica fritula - s jogurtom, jabukama, s razno raznim dodacima. Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju.

Najbolje domaće fritule se pripremaju brzo i jednostavno. Mi vam donosimo starinski recept za fritule s grožđicama. 

Potrebno vam je: 500 g brašna, 25 g kvasca, 2 jaja 50 g suhih grožđica, 200 ml mlijeka 0,5 dl rakije,1 žlica ulja, 60 g šećera, prstohvat soli, korica od limuna, šećer za posipanje i ulje za prženje.

Priprema:

U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice šećera  i staviti na toplo da se digne. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, smokve narezane na kockice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna.

Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta. Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane. Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom, te poslužiti tople.  

Izrada fritula rukom:

Rukom zgrabite tijesto, stisnite šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica.

Uzmite čajnu žličicu koju ste prije namočili u ulje i zagrabite lopticu tijesta i stavite u vrelo ulje.

Gotove fritule stavite na papirnate maramice da upiju višak masnoće.