Malo pršuta, malo sira, malo kruha i gotovo

pršut, pršuti,  jela s pršutom

Malo pršuta, malo sira, malo kruha i gotovo da vam ne treba ništa više.

Ali ako želite iskoristiti sav potencijal omiljenog domaćeg suhomesnatog proizvoda isprobajte neku od ovih kombinacija, koje će vas ostaviti bez teksta."Mora biti dobrog okusa i dobrog mirisa - on je glavni među suhomesnatima delicijama" - kazao je naš suradnik, chef Saša Polojac kada smo ga zamolili da za vas otkrije koje se namirnice i naizgled neobične kombinacije baš dobro slažu s pršutom.

Sve svoje kreacije Saša Polojac je pripremio sa 100 posto slavonskim proizvodom. Pršut "Dobro" proizveden je od samo dva sastojka - svinjskog buta, koji dolazi od isključivo svježeg mesa slavonske svinje i jadranske soli koja se dodaje u minimalnoj količini. Rumena boja, te blagi okus sočnog "Dobro" pršuta bili su jednostavan poticaj za ove kreativno osmišljene zalogaje.

Iako je dosta popularno kao predjelo posluživati dinju s pršutom kao lagano hladno predjelo, nije ništa manje atraktivno na drvenoj dasci poslužiti pršut s malo kvalitetnog sira i bademima ili smokvom. Naravno niti kakav grozd ne bi bio na odmet.

Savršeno se slažu kombinacije poput pršuta i kadulje u bijelom umaku (medaljoni u umaku od pršuta i kadulje), kombinacija oraha, sira i pršuta (pileći odresci u umaku od oraha, sira i pršuta). Svakako jedan od favorita je panirani lungić u mediteranskoj mješavini bilja punjen pršutom, slatkim feferonima i rukolom ili pileća prsa punjena i panirana na isti način koja se može posluživati i kao glavno jelo. Aktraktivnog je izgleda i savršenog je ukusa i kao hladno predjelo rezano na tanke ploške.

Priprema jela s pršutom gotovo da nema granica, samo je mašta ograničenje s obzirom da pršut daje ugodnu slanost jelu i laganu aromu tako da se može dodavati mnogim prilozima, glavnim jelima ili pak varivima.

 

dnevnik.hr