Kruh od žitarice koja liječi

kruh, trgovine, kruh, heljda, Heljdino brašno
Nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su kalij, fosfor i kalcij, kao što je heljda. Od heljdinog sjemena radi se izuzetno hranljivo crno brašno, koje se koristi u izradi tijesta, kora, kolača, kruha i peciva.

Heljdino brašno poseduje izuzetna ljekovita svojstva: jača organizam, podmlađuje krvne žile, otklanja umor, povećava cirkulaciju u rukama i nogama.Odlično je za pamćenje i koncentraciju (naročito za starije osobe) te snižava pritisak, liječi arteriosklerozu. Heljdino brašno često se koristi i kao dodatak drugim vrstama brašna. Peciva i palačinke od takve mješavine imaju nježnu strukturu i ukus maslaca. Brašno heljde je više crno nego bijelo, a koristi se i u slatkoj i slanoj varijanti.


U "neutralnoj" varijanti odnosno u obliku kruha iskoristite ga po ovom receptu.

Vrlo jednostavna priprema Sastojci

500 grama heljdinog brašna

+50 grama heljdinog brašna

400 ml vode

20 g kvasca

Žličica himalajske soli

Malo ulja

 

Priprema:

Kvasac otopite u vodi, a u drugoj posudi pomiješajte 500 grama heljdinog brašna sa soli.
U tu posudu ubacite otopljeni kvasac i zamijesite tijesto pa ga pustite da odstoji par sati na sobnoj temperaturi. Sa 50 grama brašna oblikujte kruh u željeni oblik, malo nauljite pleh i stavite peći. Pecite 15 minuta na 250 stupnjeva pa smanjite na 200 i čekajte da se kruh počne odvajati od stijenki pleha.