Kako napraviti konačno dobru pizzu kod kuće?

pizza
Iako su u pripremi prave pizze potrebne puno više temperature od 250°C, puno ljudi voli kućnu izradu u koju se često i sami upuštaju s više ili manje uspjeha. Ipak, kako bi vam pizza i kod kuće ispala dobro donosimo recept koji će biti dovoljan za šest osoba:

1 kg brašna tipa 0 (dovoljno je pogledati na deklaraciji koje su vrijednosti proteina i koje moraju biti između 9 i 12)
650 ml hladne vode
25 g morske soli
50 g svježeg pivskog kvasca

*u nekim recepturama se može dodati 1 žlica maslinova ulja

Važno je kad mijesite tijesto da ulazi čim više kisika i da ga ne premijesite jer tada može biti žilavo. Tijesto je dobro ako vam se komadić koji ste uzeli među prste vrati u početno stanje (plastično opisujući riječima, ali morate vidjeti pod prstima također da vam se ništa ne lijepi)

Dakle, cijeli proces započinje tako što brašno pomiješano sa soli (dobro promiješajte jer kvasac "ne voli sol" i ako nije dobro promiješano kvasac se neće ravnomjerno rasporediti. Stavite brašno u posudu pa ćete unutra dodavati sastojke.

*Možemo (ali nije obavezno) dodati i 10 do 15 grama šećera koji će doprinijeti karamelizaciji tijesta dok se bude peklo u pećnici.

Kvasac otopite u malo vode pritom pazeći da se sve dobro izmiješa.

Zatim, ostatak vode dodajte u brašno, a potom umiješajte i kvasac miješate dok možete, a zatim premijestite tijesto na ravno plohu i mijesite nakon kojih pet minuta. Jednom rukom držeći kraj tijesta dok ga drugom rukom mijesite.

Kad ste dobili glatko i meko tijesto pustite ga da se odmori i prekrijte ga vlažnom krpom na desetak minuta.

Nakon odmora prepolovimo tijestu i oblikujemo ga u male loptice ali na način kao da ga želimo "ušuškati", zatim ga kružnim pokretima još dodatno oblikujemo i pustimo da se odmori pola sata.

Pobrašnite površinu, utisnete šaku u tijesto kako bi se dobila forma pizze, a zatim prstima morate "tjerati" zrak u rubove koji moraju biti prozračni i imati takozvane "zračne mjehure".

Nakon oblikovanja tijesta, možete premazati tijesto žlicom maslinova ulja, prelijte tijesto salsom od rajčice (pobrinite se da je što bolje kvalitete) i nemojte pretrpati pizzu, stavite omiljene sastojke i pezite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C desetak minuta.

jutarnji.hr