Jeste li stvoreni za detektiva? Pokušajte riješiti sljedeće zagonetne slučajeve

detektiv, zagonetka

Stoga, ne očajavajte ukoliko negdje zapne, samo se opustite i usredotočite. U nekim se slučajevima 'vrag krije u detalju', a u nekima će do izražaja morati doći vaša mašta, odnosno sposobnost da uđete u mozak ubojice. Ima tu svega pomalo. I sretno!

Ledeni čaj

1.) Dvije djevojke su sjele na večeru i obje naručile ledeni čaj. Jedna je bila toliko žedna da je ispila pet čaša dok je druga dovršila tek prvu.

Djevojka koja je sporo pila je umrla na mjestu, dok je druga uspjela preživjeti. Policija je utvrdila da je u ledenom čaju nađen otrov. Kako to da je djevojka koja je popila sadržaj iz pet čaša ostala živa i zdrava?

Pištolj i kazetofon

2.) Nakon dojave susjeda o pucnjavi, policija je na mjestu tragedije pronašla mrtvog muškarca. U jednoj je ruci držao pištolj, a u drugoj kazetofon.

Inspektor je odmah pokrenuo vrpcu: 'Nemam više razloga živjeti', a potom je uslijedio pucanj. Istog mu je trenutka bilo jasno da je riječ o ubojstvu, a ne samoubojstvu. Zašto?

Tko je oteo policajca na tajnom zadatku?

3.) Policajac na tajnom zadatku, koji je bio nadomak toga da razbije lanac krijumčara naftom, iznenada je nestao.

Njegove kolege koje su krenule istraživati slučaj su, između ostalog, u njegovim papirima našle sljedeću šifru:

710 57735 34 5508 51 7718

Zahvaljujući tom nizu brojeve odmah su shvatile koga traže. Zašto? Kako? Možete li i vi razbiti šifru?

Netko tu 'mulja'

4.) Supruga je u nedjelju pronašla mrtvog dragog i odmah obavijestila policiju. Svi koji su se nalazili u kući su dali iskaze, a glasili su ovako:

Supruga je rekla da je spavala; Batler jer rekao da je čistio; Vrtlar je rekao da je brao povrće; Sobarica je rekla da je otišla uzeti poštu; Kuhar je rekao da je spremao doručak.

Jednoj je od tih osoba policija odmah stavila lisičine na ruke. Kojoj?

U kojoj sobi skončati?

5.) Ubojica ste i osudili su vas na smrt. Jedini izbor koji vam je preostao je da uđete u jednu od ponuđenih soba. U jednoj od njih bijesni požar, u drugoj vas čekaju naoružane ubojice, a u trećoj se nalaze lavovi koji godinama nisu jeli.

Koju ćete izabrati?

Skoro savršen zločin

6.) Suprug je ubio ženu pomoću noža u automobilu. Nije bilo nikoga da to vidi, a i tijela se riješio tako da nije na njoj ostavio otiske prstiju.

Također, pobrinuo se i za to da nož baci s litice, i to na takvo mjesto na kojemu ga nikada i nitko neće naći.

Ipak, samo sat vremena nakon što se vratio kući nazvao ga je policijski inspektor i zamolio ga da dođe na mjesto zločina. Uhićen je čim se pojavio. Kako je inspektor znao da je ubojica?

Ubojstvo u rano jutro

7.) U Preradovićevoj 216 je hicem iz pištolja u želudac nešto prije sedam sati ujutro ubijen muškarac, a policija je nedaleko od mjesta zločina pronašla Peru Perića te ga privela u postaju.

Perić je u postaji ispektorima ispričao sljedeće: "Vraćao sam se izvana, kad eto ti meni ususret ubijenog. Ide on tako, kad odjedanput se niotkuda pojavio nekakav tip. Nisam ni trepnuo, a ovaj ga je već upucao dok mu je prilazio s leđa. Srećom, dobro sam ga vidio. Onako, krupan tip, viši od 190 cm. Ćelav. Trenirka. Tenisice. Zaključio bih prema njegovom izgledu da pripada krim miljeu i da je policiji već sigurno od ranije poznat".

Dok je Perić davao opis jedan se od inspektora prislonio kolegi na uho i šapnuo: Kako laže, uhiti ga. Što je Perića odalo?

Sprovod

8.) Djevojka je na sprovodu vlastite majke ugledala markantnog muškarca koji ju je silno zaintrigirao. No, budući su okolnosti bile takve kakve su bile, nije mu uspjela prići i upoznati ga.

O tom je muškarcu neprestano razmišljala tjedan dana, pa naposljetku ubila svog starijeg brata kako bi ga pronašla. Zašto?

Ubojstvo, a ne nesretan slučaj

9.) Bogati muškarac, koji je živio usamljen u kućici nadomak grada, te kojemu su morali dostavljati stvari jer je bio invalid, pronađen je mrtav.

Prvi ga je u četvrtak ujutro na podu ugledao poštar, a odmah je primijetio i to da je muškarac ležao u već osušenoj krvi.

Kada je policija došla na uviđaj, na trijemu je našla dvije čaše mlijeka, novine od ponedjeljka, katalog, letke i neotvorenu poštu.

Što je u tom trenutku policiju navelo da slučaj počne voditi kao ubojstvo, a ne kao nesretan slučaj?

Prije negoli pogledate odgovore, prisjetite se kako je mjestu zločina prilazio legendarni Inspector Clouseau.

Odgovori:

1.) Otrov se nalazio u ledu.

2.) Netko je morao pristisnuti stop kada je poruka snimljena i premotati vrpcu.

3.) Oteo ga je Bill. Okrenite brojeve naopako i primijetit ćete poruku: Bill is boss. He sells oil.

4.) Sobarici. U nedjelju poštu ne dostavljaju.

5.) Ako se u sobi nalaze lavovi koji godinama nisu jeli, zasigurno su već uginuli.

6.) Inspektor je samo okušavao sreću. Nije znao tko je ubojica, ali mu je sve postalo jasno kada je suprug zaboravio pitati kamo treba doći.

7.) Upucan je u želudac, a Pero je ustvrdio da je vidio ubojicu kako prilazi i puca s leđa.

8.) Ubila je brata u nadi da će se markantni muškarac pojaviti i na njegovom sprovodu.

9.) Nisu pronađene novine od utorka i srijede. Očito je netko znao da ih nema potrebe dostaviti.

Izvor: dnevnik.hr