Ispovijest Asteka koji je pratio početak izgradnje športske dvorane u Mostaru!

Gradska dvorana
Na ulicama grada na Neretvi zatekli smo mladog Jorgea koji je s nekim htio podijeliti svoju prošlost i bogate materijalne dokaze o hercegovačkoj superiornoj infrastrukturnosti što datira još za španjolskog utjecaja i doba kolonizacije.

Jorge nam je ustupio materijale koji se s koljena na koljeno prenose od njegove rodbine koji porijeklo vuku od davnih Asteka. Njegov daljnji rođak Anauskgoron Mahon H. jedan od utjecajnijih poglavara Asteka u svom dnevniku monitoringa Jugoistočne Europe 1495. godine zapisao je: "Vremena nisu zgodna. Novaca nema. Tako govore barem. Nemaju ni izbore. Gradsko vijeće je u Macarscoy na moru. Iskorak je dogovoren. Gradit će športsku dvoranu. Imaju odlične talentirane mlade. Radujem se. Radovi su počeli. Sva 3 radnika su krenula s radom. Sretan sam. Prizvat ću blagoslov boga sporosti i sigurnosti - Llugba Besglita. To će biti olimpijska dvorana."

Danas je 2015. godina i točno 520 godina od prvih zapisa u kojima se spominje gradska dvorana. U OKC Abraševiću su napravili večer kulture u spomen na ovaj veliki događaj za grad Mostar. Gradonačelnik Ljubo Bešlić nije htio dati izjavu tvrdeći kako je sve rečeno o dvorani i da je suludo trošiti više riječi i energije. Također, rekao je da ne uviđa sličnost s bogom sporosti i sigurnosti kojeg spominje naš asteški heroj s početka priče.

Iz mostarskog SDP-a se raduju nastavku izgradnje dvorane, ali su ipak izrazili malu zabrinutost zbog moguće rehabilitacije fašističkih pokreta kojima bi dvorana služila za vojne defilee.

Anauskgoron Mahon H. je u svojim memoarima spomenuo da su se nekad u ovom hercegovačkom dragulju održavali i izbori.

erogag.com