Hercegovina zavijena u crno: Gastarbajter se nakon 30 godina rada u Njemačkoj u Posušje vratio sa Škodom

Hercegovina zavijena u crno: Gastarbajter se nakon 30 godina rada u Njemačkoj u Posušje vratio sa Škodom
Ja imam devedeset godina i svačega sam se u životu nagledao i doživio. Bilo je tu svega, svećenika koji su tvrdili da crkva treba biti skromna i siromašna, pireva sa manje od 500 uzvanika, pa evo čak sam u poodmakloj dobi doživio da se i Papa uroti protiv nas. Ali ovo...", traži riječi Marko Podrug (90) iz Međugorja koji ni sam ne zna što je snašlo njegovog prijatelja i poznanika.

Naime, sedamdesetogodišnji Ivan Ban prije nekoliko dana u Posušje se vratio iz Njemačke u kojoj je proveo posljednjih 30 godina. Ali, za razliku od drugih, umjesto s Mercedesom Ivan se, iz još neutvrđenih razloga, kući vratio sa najobičnijom šugavom Škodom Fabiom.

„Znali smo da dolazi, a kad se u prilazu pojavila Škoda svi smo se nasmijali i komentirali da je prvo poslao klauna u klaunskom autu da najavi njegov dolazak. Šokirali smo se kad je stric izašao iz auta", prepričava nećak Matija koji je uvijek mislio da je stric malo čudan, ali da u trideset godina rada u Njemačkoj neće doći do Mercedesa ipak nije mogao zamisliti.

Do izjave spornog gastarbajtera nismo uspjeli doći, ali susjedi, mještani i prijatelji sada se kunu da je Ivan oduvijek bio čudan.

„Ivan vam je, kao i većina nas, početkom osamdesetih u Njemačku otišao trbuhom za kruhom. Ali, za razliku od nas drugih, on devedesetih nije govorio da je u Njemačku otišao zbog neslaganja s jugoslavenskim režimom i jer je mislio previše hrvatski, nego je i dalje tvrdio da je otišao u potrazi za boljim životom. Eto, to vam je Ivan Ban, pa ako vam to nije dovoljno da čovjek nije svoj onda mu pogledajte kuću. Pa kako ga nije sram imat samo jedan kat, moga je barem dignit još dva sve da ih nikad ne dovrši", zgrožen je jedan poznanik koji je želio ostati anoniman.

sprdex.com