Protiv mrlja: 3 prirodna sredstva za čist i mirišljav tepih

Protiv mrlja: 3 prirodna sredstva za čist i mirišljav tepih
Prije negoli se spremite za temeljito čišćenje tepiha potrebno ga je dobro usisati. Tri su najveća problema na tepihu: prljavština zapletena u niti tepiha, mrlje i neugodan miris. Sljedeći korak po korak uz pomoć prirodnih sredstva tepih možete dovesti u red.
"Kako bi pranje tepiha prošlo što 'bezbolnije' i kako biste jesen dočekali s čistim i mirišljavim tepihom pomoći će vam 3 jeftina i prirodna načina"

1. Sredstvo za dubinsko pranje tepiha

- ½ šalice sode bikarbone
- 10 kapi eteričnog ulja cedra i 10 kapi eteričnog ulja limete
Sve sastojke ubacite u plastičnu vrećicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih prije korištenja pripremljene smjese dobro usisajte, te smjesu pospite po cijeloj površini, pošpricajte s čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.

2. Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha

- jedna mjerica alkoholnog octa
- tri mjerice obične vode

Napravite otopinu od alkoholnog octa i obične vode. Namočite ručnik u otopinu i prebrišite njime mrlju. Zatim stavite ručnik preko mrlje i prođite preko njega zagrijanom peglom. Ocat i voda upit će mrlju. Prelazite peglom preko ručnika sve dok mrlja ne nestane.

3. Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha

- 2 žlice prirodnog tekućeg sapuna
- 40ml bijelog octa
- ½ litra tople vode
- 1 čajna žlica boraksa
- 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca

Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmiješajte, na kraju ih prelijte u bocu sa špricom i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po cijeloj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, te usisajte tepih.

zadovoljna.hr