Gastronomski klasik za na Novu godinu: Pečeni odojak

Gastronomski klasik za na Novu godinu: Pečeni odojak

Pečeni odojak je za gastronomski klasik koji se obično jede u hrvatskim kućanstvima za na Novu godinu.

Iako svako ima svoj recept za pečenje, postoje savjeti koji vam jamče najbolji mogući rezultat.
Pečeni odojak i francuska salata su uobičajeni dio novogodišnjeg jelovnika. Ako želite ispeći savršeni odojak, pridržavajte se ovih savjeta.

1. Posolite meso večer prije pečenja
Posolite li meso neposredno prije pečenja, vjerojatno ćete ispeći komad mesa slane korice i bezukusnog mesa. Umjesto toga dobro posolite cijeli komad svježeg mesa i ostavite ga u hladnjaku preko noći da slanost 'uđe' što dublje u odojka.

2. Odstranite svu vlažnost s mesa
Najbolje rezultate ćete postići ako stavite peći meso koje je sobne temperature. Stoga bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz hladnjaka barem pola sata ili sat vremena prije pečenja. Papirnatim ubrusom odstranite svu eventualnu tekućinu s kože, jer će kožica na taj način biti hrskavija.

3. Zajamčite hrskavost kožice
Nožem pažljivo zarežite kožu odojka dubine par milimetara i veličine od po dva centimetara, pa ga onda stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Na ovaj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a korica će na kraju biti hrskavija i uskusnija.

4. Ne zaborvite na podlijevanje
Odojak se obično stavlja peći u dublji lim za pečenje sa začinima, uljem i korjenastim povrćem, pa se tijekom pečenja podlijeva sokom koji je iscurio iz mesa i drugih sastojaka. Želite li da vam pečenje ima osobito dobru aromu, svakih 15-tak minuta pečenje podlijete i s malo pive.

5. Obrnuto pečenje
Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad odojka stavite peći direktno na rešetku u pećnici na obrnuti način, a ispod nje staviti lim za pečenje. Direktna izloženost kože toplom zraku zajaamčit će hrskavost kožice, koža će zaštiti meso od pretjerane termičke obrade, a sav višak masnoće će iscuriti u lim za pečenje.

Dobar tek!