Gastro-predigra iliti kako pripremiti savršen prvomajski roštilj

Gastro-predigra iliti kako pripremiti savršen prvomajski roštilj
Postoji li za ljubitelje roštilja ljepši period u godini od proljeća? Kulminacija je, složit ćete se, 1. svibnja kada većina tradicionalno slavi Praznik rada roštiljajući. Za dobar roštilj ključna je priprema, a ona podrazumijeva marinadu.

Svaka marinada treba sadržavati kiselinu i ulje. Kiselina (ocat ili limun) će omekšati meso. Toj mješavini dodajte grančicu-dvije ružmarina, lovorov list, češnjak, papar u zrnu i malo soli (nemojte pretjerati jer će isušiti meso).

Meso stavite u marinadu, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći ili barem tri sata prije pečenja. Prije, no što meso budete stavljali na vatru, uklonite s njega grančice ružmarina i češnjak. Kod marinada je odlična stvar što je u pripremi samo nebo granica - možete kombinirati što god hoćete od sastojaka ili zaviriti na gastro stranice i inspirirati se.

Kod pečenja vodite računa da ne kapa ništa u vatru jer to dovodi do pojave dima koji sadrži štetne tvari koje dolaze u hranu. Radi se o supstancama koje se smatraju kancerogenima pa bi ih trebalo izbjegavati. Također ako provjeravate je li meso pečeno tako što ga zarezujete, nemojte to činiti nad vatrom.

Za povrće isto vrijedi, ali ne morate ga tako drugo držati u marinadi. Pola sata prije, no što ide na roštilj, sasvim je dovoljno.

Uz meso i povrće s roštilja savršeno idu umaci. Naš favorit je umak od jogurta i češnjaka. Za desert napravite tortu od sira. Stoički podnosi visoke temperature (ako ju netko prije ne pojede).