Domaći recept za najbolji ajvar

Domaći recept za najbolji ajvar
Makedonka Milica u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima, a evo i recepta:

Sastojci:

- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po želji
- 1 velika žlica šećera

Postupak:

1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)

2. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom žlicom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.
Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Napunjene staklenke pospremite u kutiju te prekrijte sa stolnjakom i dekom. Nakon 24 sata na vrh svake staklenke stavite malo ulja, povežite i zatvorite poklopcima te čuvajte na hladnom i mračnom mjestu.

zadovoljna.hr