FOTO  DINO ŠOŠE Mostar je za mene, jedna od onih stvari koje se podrazumijevaju u životu

Dino Šoše, Glazbenik, mostarac, pjesme, novi album

Talentirani mostarski kantautor sa adresom u Beču, Dino Šoše svoj album prvijenac "Anhedonija" objavio je 2018. godine. Na albumu se nalazi 14 pjesama, za koje je napisao muziku i tekst, a pobrao je sve najbolje kritike publike i kolega pjevača. Njegova glazba protkana pop, rock i jazz tonovima nastala je kako autor kaže nakon njegovog iskrenog povratka klaviru.

U veljači svjetlo dana ugledat će dugoiščekivani album "Četiri ljubavna doba", a više o novom albumu, glazbi kao umjetnosti i koncertu u Mostaru za Hercegovina.info rekao je Dino Šoše.

“Neke stvari treba da se dese, da bi čovjek imao o čemu da pjeva” napisali ste na svojoj stranici. U čemu nalazite inspiraciju za balade koje pišete?

Nema bolje inspiracije od života, čak i od onih manje lijepih stvari. Ako je nesretna ljubav za nešto dobra, onda je to za dobru pjesmu. U današnja vremena se mnogo jasnije nego prije može čuti razlika između namjenskih pjesama i onih koje dolaze iz tebe. Moja misija nije da pišem pjesme da bi neko digao ruke u vis, nego da bi ih slušao. Priznajem, to je teži put, ali ja nemam drugog.

Dino Šoše,Glazbenik,mostarac,pjesme,novi album

U planu je koncert za mostarsku publiku, što ste pripremili za rodni grad, hoće li biti iznenađenja?

Ja sam prvi album predstavio u Beču, zajedno sa sjajnom Mayom Sar. Ako ništa, čisto iz biografskih razloga, Mostar je naredna, logična destinacija. Lokaciju još nemamo, da budem iskren, još je nisam ni tražio. Ali evo, 2020. je tek počela, ima vremena. U drugom mjesecu ćemo predstaviti prvu pjesmu s albuma, a onda ćemo lagano prema koncertu. Iznenađenja će, u svakom slučaju biti, ali ako otkrijem pojedinosti, ona više neće biti iznenađenja.

Najavili ste drugi album imena "Četiri ljubavna doba" za koji trenutno snimate pjesme. Koliko pjesama ukupno imate na novom albumu, te kada možemo očekivati objavu albuma, hoće li to biti u veljači?

Da, album se zove “Četiri ljubavna doba”, ljubav se zaista može podijeliti na četiri doba i iz svakog od njih imamo po pjesmu, dvije. Mi ćemo predstavljati singl po singl, sve dok ne bude vrijeme za zatvaranje priče, tako da ne znam koliko pjesama on sadrži, ali ih je sigurno više od deset.

Dino Šoše,Glazbenik,mostarac,pjesme,novi album

Gdje je sniman album i tko je sve zaslužan, odnosno tko je sudjelovao u stvaranju albuma?

Album je, poput prvog, rađen u Sarajevu, tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati. Vođa puta je producent Mahir Sarihodžić, a čuju se i velikani domaće muzike poput Dine Šukala, Alena Lemeševića, Dade Marinkovića, Borjana Miloševića I mnogih drugih vrsnih instrumentalista.

https://www.youtube.com/watch?v=KWQ02Z3IBS8

Prva pjesma koja će ugledati svjetlo dana s novog albuma je “Očeva pjesma”, a premijera će biti 9. veljače 2020. godine, možete reći više o pjesmi, kako je nastala?

“Očeva pjesma” govori o momentu u kojem naglo odrastamo, kada izgubimo nekoga koga smo smatrali besmrtnim i o tome kako se nosimo s tim momentom, obzirom da nam ne preostaje ništa drugo nego nastaviti vlastiti put. Ona je posvećena mom ocu koji je umro 2005. godine. Da je živ, on bi 9.2.2020. proslavio svoj 70-ti rođendan, tako da je ova pjesma neka vrsta zamijene za poklon.

Na novom albumu jednu pjesmu posvetili ste Mostaru. Pjesama se zove “Makul”, a to je stari dalmatinski izraz za mjesto na brodu na kojem se veže konopac. Zašto Makul, koje značenje ima ova pjesma za vas?

Brodovi su napravljeni kako bi plovili, ali ipak ne mogu bez sidra, bez konopca. Makul je mjesto na provi broda, na kojem se veže konopac. Mostar je za mene, jedna od onih stvari koje se podrazumijevaju u životu. Tu negdje, oko Rudnika, Musale, Avenije, još uvijek je onaj mlađi ja koji je rastao u ovom gradu. A od svega možeš pobjeći, samo od sebe ne možeš. Tako da smo obojica napravili nekakav prešutni dogovor, ja sam uvijek iznova u Mostaru, a Mostar u meni.

https://www.youtube.com/watch?v=ws4iGM98ezs

U jednom intervju ste rekli kako mislite da fali glazbenog ukusa u današnjoj glazbi, što smatrate posljedicom događanja u zemlji u posljednja dva desetljeća. Kazali ste da je postala ogledalo političkih zbivanja i propadanja društva?

Nažalost, još uvijek živimo u nevremenima, muzika koja se danas ne sluša, nego gleda ili klikće, posljedica je propadanja društva i politike, koja samim postojanjem nameće neukus. Bio bih sretan kada bi moja pjesma bila mali korak nazad, od dna ka površini.

Previše je svega onoga što ne doprinosi da se osjećamo dobro, u prvom planu su ljudi koji u nekim boljim vremenima ne bi dobili ni priliku da u javnost iznesu svoje nebuloze. A to se odnosi na sve sfere društva, od politike do kulture. Postali smo taoci sirovina i neukusa, koje nas nacionalnim matricama još uvijek drže pod kontrolom i daleko od normalnog života.

Maja Ljubić, Hercegovina.info