DiCaprio napokon dobio Oscara

oscar, dodjela, oscar, oscar

DiCaprio je tijekom dvadesetpetogodišnje karijere za Oscara bio nominiran četiri puta, triput za glavnu ulogu (Avijatičar, Krvavi dijamant i Vuk s Wall Streeta) i jednom za sporednu (Što muči Gilberta Grapea).

Ove je godine smatran favoritom za Oscara za ulogu trapera kojega teško ozlijeđenog nakon napada medvjeda ostali članovi ekspedicije ostavljaju da umre. U borbi za preživljavanje njegov lik Hugo Glass probija se kroz snijegom pokrivene šume do logora.

Zahvaljujući na nagradi DiCaprio je rekao: "Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo." Snimajući ovaj film, dodao je, "morali smo otići na južnu polutku da bismo pronašli snijeg. Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrođene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva."

Film je sniman sedam mjeseci u Kanadi i Argentini, uz korištenje samo prirodnoga svjetla u teškim uvjetima i po iznimno hladnom vremenu.

Osim DiCaprija u kategoriji najboljega glumca bili su nominirani Bryan Cranston ("Trumbo"), Matt Damon ("Marsovac"), Michael Fassbender ("Steve Jobs") i Eddie Redmayne ("Dankinja").

Redatelj "Povratnika" Alejandro Inarritu ove je godine ponovio uspjeh ostvaren lani s filmom "Birdman" i tako postao treći redatelj u povijesti koji je nagradu dobio dva puta, nakon Johna Forda (1941. i 1942.) i Josepha Mankiewicza (1950. i 1951.)

"Ne mogu vjerovati", rekao je Inarritu primajući zlatni kipić, zahvaljujući pritom glavnom glumcu Leonardu di Capriu.

Inarritu je citirao rečenicu kojom se glavni lik osvrće na rasne predrasude te naglasio da "ova generacija ima sjajnu priliku doista se osloboditi od svih predrasuda i takvoga plemenskog načina razmišljanja te zauvijek osigurati da boja kože postane jednako irelevantna kao i dužina kose".

Uz njega u kategoriji najboljeg redatelja bili su nominirani i Adam McKay ("Oklada stoljeća"), George Miller ("Pobješnjeli Max: Divlja cesta"), Lenny Abrahamson ("Soba") te Tom McCarthy ("Spotlight").

Brie Larson Oscara je dobila za ulogu u emotivnom trileru "Soba" o majci i sinu zarobljenima u prostoriji od devet četvornih metara bez prozora,

To je prvi Oscar i nominacija za 26-godišnju Larson koja je glumila u više od 45 filmova i televizijskih emisija u protekla dva desetljeća. U utrci za Oscara "pretekla" je prijašnje dobitnice te nagrade Cate Blanchett ("Carol") i Jennifer Lawrence ("Joy") te Charlotte Rampling ("45 godina"), Saoirse Ronan ("Brooklyn").

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je britanski glumac Mark Rylance za ulogu ruskoga špijuna u filmu Stevena Spielberga Most špijuna, pretekavši tako Sylvestera Stallonea kojega su mnogi smatrali favoritom u toj kategoriji za ulogu u filmu Creed: Legenda je rođena.
Za 56-godišnjeg nagrađivanog britanskog glumca i dramatičara Marka Rylancea ovo je prvi Oscar. Uvijek sam volio priče, slušao ih, gledao, sudjelovao u njima, rekao je Rylance prije nego što je zahvalio redatelju Spielbergu i Tomu Haksu koji u filmu glumi američkoga odvjetnika zaduženog da na sudu brani sovjetskog špijuna Rudolfa Abela uhićenog u New Yorku 1957.

Uz Rylancea i Stallonea u kategoriji najboljega sporednog glumca bili su nominirani i Christian Bale (Oklada stoljeća), Tom Hardy (Povratnik) te Mark Ruffalo (Spotlight).
Most špijuna bio je nominiran u još četiri kategorije - za najbolji film, režiju, originalni scenarij i zvuk.

Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je švedska glumica Alicia Vikander za ulogu u filmu Dankinja, dok je film Pobješnjeli Max: Divlja cesta dobio Oscare za najbolju kostimografiju, scenografiju i šminku.
Aliciji Vikander to je bila prva nominacija za Oscara, a u konkurenciji su još bile Jennifer Jason Leigh za ulogu u Tarantinovoj Mrskoj osmorki, Rooney Mara za ulogu u Carol, Rachel McAdams za Spotlight i Kate Winslet za ulogu u filmu Steve Jobs.

Film Dankinja nominiran je i za najbolju sporednu mušku ulogu (Eddie Redmayne) te za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Film Georgea Millera Pobješnjeli Max: Divlja cesta nominiran je u deset kategorija, a prva tri Oscara dobio je u kategorijama za kostimografiju, scenografiju i šminku. Kostimografkinji Jenny Beavan to je bila deseta nominacija, a Oscara je već dobila za film Soba s pogledom.

U kategoriji najbolje kostimografije bili su nominirani i filmovi Carol, Pepeljuga, Dankinja i Povratnik, u kategoriji scenografije Most špijuna, Dankinja, Marsovac i Povratnik, a u kategoriji šminke Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao i Povratnik.

Prvi Oscari na 88. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti dodijeljeni su za scenarije, a u kategoriji najboljega originalnog scenarija nagrađeni su Josh Singer i Tom McCarthy za film Spotlight, dok su Oscara za najbolji prilagođeni scenariji dobili Charles Randolph i Adam McKay za Okladu stoljeća.
Uz Spotlight u kategoriji najboljeg originalnog scenarija bili su nominirani i Most špijuna(Matt Charman, Ethan Coen i Joel Coen), Ex machina (Alex Garland), Izvrnuto obrnuto (Pete Docter, Meg LeFauve i Josh Cooley) i Straight outta Compton (Jonathan Herman i Andrea Berloff)

U filmu koji prikazuje novinarsku istragu o zataškivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi, uz ostale glume Mark Ruffalo i Rachel McAdams, režirao ga je Tom McCarthy, a nominiran je u još pet kategorija, uz ostalo i za najbolji film, režiju i sporedne glumce.

Oscara za prilagođeni scenarij dobio je film Oklada stoljeća, uz koji su nominirani bili i Brooklyn (Nick Hornby), Carol (Phyllis Nagy), Marsovac (Drew Goddard) i Soba (Emma Donoghue).

Okladu stoljeća, film utemeljen na istinitoj priči i romanu o slomu svjetskog gospodarstva, režirao je Adam McKay, a glume Christian Bale, Steve Carell i Ryan Gossling. Film je nominiran u još četiri kategorije i to za najbolji film, režiju, najboljega sporednog glumca (Christian Bale) i montažu.

Talijanski skladatelj Ennio Morricone dobio je Oscara za najbolju originalnu glazbu za film Quentina Tarantina "Mrska osmorka".

Osamdesetsedmogodišnji autor glazbe za više od 500 filmova dosad je dobio tek počasnog Oscara za životno djelo.

Zahvaljujući na nagradi, čestitao je Johnu Williamsu, nominiranom za glazbu za film "Ratovi zvijezda: Sila se budi", kao i redatelju Tarantinu istaknuvši kako nema dobre glazbe bez sjajnoga filma.

Oscara za najbolju originalnu pjesmu dobili su Jimmy Napes i Sam Smith za "Writing's On The Wall" skladanu za film o Jamesu Bondu "Spectre" Sama Mendesa.

Oscara za najbolji film na stranom jeziku dobio je "Saulov sin", dugometražni prvijenac Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta slavnoga Bele Tarra.

Radnja filma smještena je u nacistički logor 1944. i govori o Saulu, mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore.

Film je nagrađen u Cannesu, a osvojio je i Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog filma prošlogodišnjega Zagreb Film Festivala.

Uz film "Saulov sin" u kateogoriji filma na stranom jeziku bili su nominirani "Zagrljaj zmije" (Kolumbija), "Mustang" (Francuska), "Theeb" (Jordan) i "Rat" (Danski).

Oscara za animirani film dobio je Izvrnuto obrnuto, priča o djevojčici koja se pokušava prilagoditi novoj sredini, četvrti zaredom Disneyev film koji je dobio prestižnu nagradu.

Film o starom osamljenom medvjedu koji priča svoju žviotnu priču Historia de un oso / Bear story najbolji je kratkometražni animirani film.

Oscara za dokumentarni film dobio je biografski film o pjevačici Amy Winehouse Amy, dok je u kategoriji kratkometražnoga dokumentarnog filma nagrađen The Girl on the River: The Price of Forgivness.
Najboljim kratkometražnim igranim filmom proglašen je Stutterer Benjamina Clearyja.

Hina