Da ne povjerujete za što sve možete iskoristiti talog kave

kava
sim što nas priprema i puni energijom za odrađivanje dnevnih obveza, ispijanje kave za sobom ostavlja i mljevene ostatke zrna kave koji mogu biti od velike pomoći u borbi protiv neugodnih mirisa i prljavštine, a od iznimne su koristi za uzgoj biljaka i tjeranje znatiželjnih životinja iz našeg vrta. U nastavku saznajte kako možete iskoristiti ostatke kave u svom kućanstvu već danas!

Jeste li znali da kava

... uklanja neugodne mirise iz zamrzivača

Kako biste spriječili neugodne mirise u zamrzivaču, stavite u njega suhu mljevenu kavu! Kava će upiti mirise pa je stoga ubacite u prekrivenu zdjelicu s rupama u poklopcu i sve skupa smjestite u zamrzivač. Promijenite sadržaj zdjelice svaka dva tjedna jer njezina moć upijanja prirodno slabi s vremenom.

... olakšava čišćenje kamina

Ako se spremate očistiti kamin, prije nego što se uhvatite metlice posipajte nakupljeni pepeo vlažnim mljevenim zrncima kave. Vlaga će povezati sitne čestice prašine i spriječiti njihovo raspršivanje po stanu kad počnete čistiti. Jednostavan način kako spriječiti nastanak još većeg nereda!

... pomaže u borbi protiv tvrdokornih mrlja

Nemate žičanu spužvicu? Za dodatno ribanje zagorenih lonaca i prljavih tanjura iskoristite ostatke mljevene kave!

... potiče rast cvijeća

Iskorištena mljevena zrnca kave i dalje su puna hranjivih tvari koje se mogu upotrijebiti kao gnojivo za biljke kojima odgovara kiseliji sastav tla. Posipajte ostatke kave po zemlji na kojoj rastu grmovi ruža, rododendron, zimzelene biljke i kamelije i gledajte kako vaše biljke rastu.

.. djeluje kao odlično sredstvo za piling

Pri izradi sapuna iz kućne radinosti sjetite se mljevenih zrnaca kave! Ne samo da će ukloniti neugodne mirise, komadići kave djelovat će kao nježan i mirisan piling.

... eliminira miris češnjaka s prstiju

Prilikom kuhanja brojne namirnice mogu ostaviti jak miris na našim rukama. Čišćenje češnjaka ili ribe pogotovo je problematično pa uz sudoper držite malo mljevene kave, izribajte njome ruke te isperite vodom kako biste uklonili nakupljene mirise.

... olakšava kompostiranje

Kava u svom sastavu sadrži i mali postotak dušika koji potiče rast korisnih mikroorganizama pa tako pomaže i pri kompostiranju!

... uklanja smrad iz cipela

Suhi talog kave ubacite u staru čarapu ili najlonku, zavežite je čvorom i stavite preko noći u nošene tenisice ili cipele kako bi preko noći mirisni paketić upio neugodne mirise. Na isti način možete osvježiti i ormar koji se ne prozračuje često.

... tjera znatiželjne mačke iz vašeg vrta

S puno pažnje uzgajate raznoliko cvijeće i ljuti vas kada okolne mačke u svojim lutanjima zalutaju među vaše sadnice? Napravite mješavinu taloga kave i narančinih korica kako biste dobili miks snažnog mirisa koji potom treba samo razbacati po tlu. Mačkama će taj miris biti odbojan i ostavit će vaše biljke na miru.

jutarnji.hr