Čokolada: Nepoznate činjenice o najslađoj stvari na svijetu!

tamna čokolada, blagodati, kakao, tamna čokolada, vid, mrkva, čokolada, kakaovac, čokolada, lijek, čokolada, blagodati, istraživanja, Nikotin, čokolada, zdravlje, razlozi, čokolada, nepoznate činjenice, čokolada, tamna čokolada, Kanadski znanstvenici ,  konzumacija čokolade, smanjuju razinu kolesterola, štiti od kardiovaskularnih bolesti, čokolada, crna čokolada, bijela čokolada, tamna čokolada, doručak, čokolada, crna čokolada

Čokolada kao sredstvo plaćanja

Činjenica: Azteci i Maye čokoladu su koristili kao novac
Povijest čokolade počinje s Mayama. Kakaovac im je bio toliko vrijedan da su ga koristili kao sredstvo plaćanja. O tome koliko je vrijedio, govori i činjenica da ste za deset plodova kakaovca mogli dobiti zeca, a za sto - kupiti roba.

Dolaskom Azteka, tradicija je nastavljena, te su i oni kakaovac koristili kao novac. Stoka, hrana pa i alat - plaćali su se plodovima. U ovim društvima, tek su bogatiji pili čokoladu, jer je to podrazumijevalo da zapravo - pijete novac.

Čokolada je antioksidans

Činjenica: Čokolada je bogata antioksidansima i zapravo je vrlo zdrava
Posljednja istraživanja pokazala su kako je čokolada bogata flavonoidima. Dio flavonoida koji se nalazi u čokoladi naziva se flavonolima i procijanidima, koji su dobri za vaše srce i pomažu u prevenciji karcinoma. Važno je napomenuti kako su neke studije pokazale da samo tamna čokolada služi kao antioksidans.

Čokolada od šest tona

Činjenica: Najveća čokolada ikad napravljena težila je šest tona
U rujnu 2011., jedan dućan sa slasticama napravio je čokoladu tešku manje ni više nego šest tona! Za njeno pravljenje bilo je potrebno šes stotina kilograma kakao maslaca i 500 kilograma čokoladnog likera! Cilj proizvođača bio je da čokolada obiđe Englesku kako bi djeca naučila kako jesti pametno. Iskreno, nije nam baš jasno kako ćete djecu naučiti što treba jesti, ako zemljom šaljete putujuću divovsku čokoladu...

Čokolada polako nestaje

Činjenica: Svijet se suočava s ozbiljnim nedostatkom čokolade
Da nažalost, dobro ste pročitali. Svijet se suočava s ozbiljnim nedostatkom čokolade, zbog ozbiljnih bolesti stabala u Latinskoj Americi, odakle dolazi većina svjetske čokolade. Također, problem je što je i potražnja za čokoladom u konstantnom porastu, što znači da je sve teže i teže zadovoljiti sve čokoljupce diljem zemaljske kugle. Ništa, možda je najbolje rješenje navaliti na čokoladu dok je još ima!

Mliječna čokolada

Činjenica: Mliječna čokolada napravljena je relativno nedavno
Popularnost tamne čokolade porasla je zadnjih godina, no još je daleko od one koju ima mliječna čokolada. Zanimljivo je da ona nije ni bila izmišljena sve do 1875. godine!

Prvo što su Europljani napravili s čokoladom bilo je uklanjanje polovice kakao maslaca, zatim drobljenje onog što je ostalo i dodavanje soli kako bi smanjili gorčinu. Tek nešto kasnije, počeli su dodavati mlijeko, a toga se prvi sjetio čovjek imena Nestle...

punkufer.hr