FOTO  Banjalučani plesali uz himnu Lino višebojca

Banjalučani plesali uz himnu Lino višebojca
...Borislav Stanković i to drugu godinu zaredom. Uz brojne navijačke rekvizite i maske, mališani iz cijele škole svu snagu svojih grla posvetili su skandiranju Linovog imena i navijanju za svoje drugare.

Rukometaši Borca, Dejan Šešić, reprezentativac juniora BiH i Srđan Mijatović, juniorski i kadetski reprezentativac Srbije također su iznijeli svoja srca na teren i svom snagom bodrili natjecatelje i odgovarali na izazove mlađanih izazivača Davida Stanišića iz IX-1 i Anđele Dubravac iz VI-1.

Najbolji sastavak napisala je na temu „Svijet po mom" napisala je učenica devetoga razreda, Teodora Trninić. Najbolju masku i transparent je, kao i lani, napravio Pavle Pucar iz drugog razreda a njegov razred, II-1 izradio je i najljepšeg Linu. Najbolja navijačka skupina je IV-2 razred, također prošlogodišnji najbolji u ovoj kategoriji.

Ukupni pobjednici ovogodišnjeg Lino višebojca u OŠ Borislav Stanković su djevojčica Una Zorić i dječak David Gavrić sa osvojenih 130 poena.

Naša škola je poznata po tome što je iznjedrila brojne poznate sportaše, kao što je naš današnji gost, Srđan Mijatović. Nismo poznati samo po sportskim uspjesima nego su iz naše škole potekli pobjednici natjecanja u matematici, fizici, informatici i drugim oblastima. Zaista nam je važno da motiviramo djecu, da im pomognemo da razviju svoje talente, a Lino višebojac je sjajan projekat koji nas na potpuno jedinstven način podržava u toj misiji i zato smo i ove godine radosno prihvatili mogućnost da budemo dio Linove turneje", rekao je direktor škole, Rade Krecelj.

Svoje prve rukometne korake sam napravio u rukometnoj sekciji ove škole i ovdje sam zavolio rukomet. Kasnije sam počeo da treniram u RK Borcu i zato sam sretan što sam danas ponovo ovdje i to upravo da bodrim neke buduće sportske snage", rekao je Mijatović pozdravljajući male navijače i natjecatelje.

Nakon Tomislavgrada, Brčkog, Travnika, Bihaća, Čapljine, Mostara, Širokog Brijega, Tuzle, Zenice i današnjeg Lino višebojca u Banjaluci, druga sezona bosansko-hercegovačkog Lino višebojca ušla je u završnicu. Poslednji Višebojac održat će se u Sarajevu, u Katoličkom školskom centru Sveti Josip.

Kompanija Podravka BiH, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, sedam županijskih ministarstava i pedagoških zavoda, te Odjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Brčko Distrikta i medijsku podršku Sportskih novosti, organizator je projekta Lino višebojac koji se, u okviru društveno odgovornog djelovanja kompanije, drugu godinu za redom realizira u BiH a već deset godina u Hrvatskoj. Ovogodišnji projekat obuhvata dvanaest osnovnih škola diljem Bosne i Hercegovine.