15 najboljih glazbenih albuma 2015. godine

1. Adele

Bez obzira na to smatrate li se ultimativnim fanom ove mega popularne dive, Adele je bespogovorno osvojila prvo mjesto na ljestvici najuspješnijih albuma 2015. godine. Osim što je u samo tri dana oborila prodajni rekord *NSYNC-a, singl „Hello" postao je predmet beskrajnih parodija i nezaobilazni dio koncerta pod tušem. I dok „25" nudi niz novih prekrasnih balada s njezinim potpisom, Adele nam je ponudila i dašak novog i modernog kroz pjesme „Send My Love (To Your New Lover)" i „Water Under the Bridge.

2. Shamir, Ratchet

Shamiru je tek 21. godina i osim što je postigao nevjerojatan uspjeh, iz prve ruke može ponuditi svježe party ritmove uz „Call It Off", „On the Regular" i „Make a Scene" - za početak. I da, njegov je glas baš takav kakav je! Nevjerojatno!

3. One Direction, Made in the A.M.

Dečki su ove godine možda ostali bez Zayna, ali ne i bez moći stvaranja odlične pop glazbe koju ćete pjevušiti već nakon prvog slušanja. Čini se da je Zaynov odlazak dodatno ojačao grupu i motivirao ih da rade još više i jače ne bi li nam ponudili najbolje od sebe - i čini se da im je uspjelo. Samo pokušajte poslušati „Perfect" i ne zaljubiti se u svakog od njih!

4. Erykah Badu, But You Caint Use My Phone

Bez sumnje, Erykah je prava osoba želite li čuti cover pjesme koji će biti bolji od originala, a onda napraviti album koji će vaš mobitel pretvoriti u čarobnu kristalnu kuglu s čarobnim zvukom! Definitivno odobravamo!

5. Kacey Musgraves, Pageant Material

Kažu da je glazba Kacey Musgraves country za ljude koji ne vole country. Iako bi to trebao biti kompliment, to također nalaže da Kacey ne vole i strastveni ljubitelji countryja, a to svakako nije istina. Baš suprotno, Kacey nas je navela da se bar nakratko ubacimo u country scenu i uživamo kombinaciji drske Lorette Lynn i opuštene Willie Nelson.

6. Justin Bieber, Purpose

Justin je proveo većinu 2015. godine ispričavajući se za sve što je učinio 2014., tako da bi, do puštanja albuma Purpose u studenome, ljudi bili voljni ponovno ga gledati kao umjetnika, a ne neukrotivog huligana. I znate što? Čini se da mu je upalilo. Novi album definitivno nudi široku raznolikost - od onog vrlo neobičnog hita sa Skrillexom i Diplom (to je inače njegov glas, ne flauta!), sigurno ste se već upoznali s uspješnom „What Do You Mean?" i „Sorry", a to je tek početak. Je li ovaj iznimno uspješan album dovoljno dobra isprika? Čini se da je. Odrasta li to mladi Bieber?

7. Sleater-Kinney, No Cities to Love

Većina bendova, koji su glazbenu scenu napustili prije više od jednog desetljeća, ne bi se vraćali bez velike povratne turneje, ali Sleater-Kinney nije većina bendova. Dugogodišnja pauza nije nimalo naškodila njihovoj sposobnosti stvaranja odlične rock glazbe, baš naprotiv, vratili su se jači no ikad. „Price Tag" i „No Anthems" osvojile su ne samo kao najbolje pjesme novog albuma, već kao jedne od njihovih najboljih pjesama uopće.

8. Björk, Vulnicura

Ako ste tražili pjesme koje ća vas natjerati da isplačete dušu, pronašli ste ih na devetom albumu legendarne Björk koja je posljednji album posvetila svojem prekidu dugogodišnje veze s Matthewom Barneyjem. Riječi su razarajuće, da, ali sposobnost pretvaranja njezine osobne boli u nešto ovako predivno jednostavno je inspirirajuće.

9. Bully, Feels Like

S „Feels Like", bend iz Nashvillea postigao je nemoguće - stvorio je rock album ispunjen intenzivnim emocijama koji ne zvuči nimalo „cheesy" ni cendravo. Sigurni smo da ćete punog glasa pjevati uz singl „Trying" i pomalo žalimo vaše susjede. I svoje.

10. Janet Jackson, Unbreakable

Janet je svojim prvim albumom nakon čak sedam godina svijetu pokazala kako izgleda uspješan povratak na scenu bez kopiranja trendova i kompromitiranja vlastitog imidža. Definitivno je pomogla i ponovna suradnja s producentima Jimmyjem Jamom i Terryjem Lewisom, ali iza tog seksepila i glasa stoji samo ona.

11. Joanna Newsom, Divers

Joanna Newsom definitivno voli pedantne izvedbe koje zapravo morate slušati, više od jedanput, s visokom dozom koncentracije, po mogućnosti dok ne radite ništa drugo, osim možda uživate u čaši vina, ali ne previše jer morate zadržati fokus. No, iako kraći od njezinog prošlog albuma, Divers je tekstualno kao i glazbeno složen toliko da nije izgubio na svom bogatstvu. Ako si možete priuštiti posvećivanje vremena slušanju albuma „Divers", garantiramo kako će to biti jedno od najisplativijih glazbenih iskustava ove godine.

12. Lana Del Rey, Honeymoon

Lana je svoj retro-melankolični stil počela usavršavati već s „Video Games", koji ju je proslavio 2011 godine, no iznimno melankoličan „Honeymoon" definitivno ga je doveo do savršenstva. Slušanje ovog albuma otprilike je poput hodanja kroz močvaru u pijanom stanju - glamuroznu močvaru gdje svi piju skupi pjenušac i nose svilene spavaćice.

13. Kendrick Lamar, To Pimp a Butterfly

Mnogo se pričalo o tome kako je ovaj album „zahtjevan" i „kompliciran", no to zaista ovisi o tome koliko ste vremena spremni uložiti u njega. Posvetite li mu više pažnje, cijenit ćete ovu jedinstvenu kombinaciju žanrova - od funka, jazza, soula i gotovo svega ostalog - kao i Kendrickove izražajne sposobnosti.

14. Grimes, Art Angels

Nakon vijesti da je odbacila cijeli album, bilo je teško povjerovati da će Grimes ikad pustiti nešto briljantno poput voljenog albuma „Visions", ali nakon posljednjeg albuma obećajemo kako nikad više nećemo sumnjati u nju. Nećemo vam otkrivati previše osim toga da se nije šalila kad je rekla kako se u doslovno svakoj pjesmi krije potpuno drukčiji zvuk. Nakon ovog albuma, svaki će se činiti monoton i dosadan.

15. Carly Rae Jepsen, E•MO•TION

Nitko nije napravio bolji pop album u 2015. od Carly Rae Jepsen. Svaka pjesma novog albuma točno je ono što želimo i očekujemo od jedne pop pjesme - veselje, poistovjećivanje, privlačnost i to do te mjere da nakon ovog albuma nećete prestati pjevušiti melodije koje će izluditi, ali i zaraziti sve oko vas. Nemojte se ni pokušati boriti.

Izvor: cosmopolitan.hr