Za 20 kuna s interneta skinite 'anti-vuvuzela filter' koji utišava buku trublji

buka, iscrpljenost, zdravlje, internet, ovisnost, internet, mozak

Svjetskog nogometno prvenstvo je možda tek u početku, no neslužbena 'himna' turnira, neumorno brujanje vuvuzeli, već je izludila sve navijače diljem svijeta. Iako su se momčadi, ali i novinari potužili kako je nemoguće raditi uz buku vuvuzeli, organizatori su ih odbili zabraniti navodeći kako su one sastavni dio južnoafričkog navijanja.

Međutim, jedan stručnjak za zvuk tvrdi kako je smislio hi-tech protuotrov za zaglušujuće trube, piše Telegraph.

Za oko 20 kuna, navijači iz fotelje mogu s interneta skinuti audio isječak koji služi kako bi poništio buku tradicionalne južnoafričke stadionske trube tijekom prijenosa utakmica. 'Anti-vuvuzela filter' zasniva se na tehnologiji zvanoj aktivna kontrola buke, koja se često koristi u glazbenoj industriji kako bi se obrisali svi neželjeni zvukovi sa završne snimke. Slušalice za buku rade na sličnom principu.

ako su drugi stručnjaci skeptični oko ove metode, broj 'downloada' pokazuje koliko je navijačima stalo da u miru gledaju utakmice s Prvenstva.

Genijalac iza ideje o 'anti-vuvuzela filteru' je 29-godišnji Clemence Schlieweis, inače producent i stručnjak za zvuk iz Münchena. Uzeo je zvuk vuvuzela s ranijih utakmica Prvenstva i stvorio 'inverzni' zvučni val koji ima identičnu amplitudu kao i original te se s njime preklapa.

Ukoliko audio snimka 'filtera' bude puštena s računala smještenog nedaleko od televizijskih zvučnika, Schlieweis tvrdi kako će se buka vuvuzela radikalno stišati, prenosi jutarnji list.

- Gledao sam tako utakmicu Njemačke i Australije u nedjelju navečer i sve je radilo kako spada. Iako sam tek toga jutra pokrenuo web stranicu s 'filtrom' već sam imao desetak narudžbi - objašnjava Schlieweis.

I dok Schlieweis tvrdi da njegov 'izum' radi, drugi se s njime ne slažu.

- Ne vidim kako bi to moglo raditi. Buka se možda čini kao jedan zvuk na televizijskom prijenosu, no to su stotine vuvuzeli 'svirane' u različito vrijeme. Aktivna kontrola buke funkcionira samo ako su dva zvučna vala identična, a u ovom slučaju se to čini nemoguće - napominje Trevor Cox, profesor akustike na sveučilištu u Salfordu.

Dodaje kako je najbolji način za utišati vuvuzele pronaći svoj 'unutarnji mir' te prihvatiti vuvuzele kao dio kulture koju Prvenstvo predstavlja.

'Anti-vuvuzela filter' nažalost neće pomoći niti navijačima koji su platili ulaznicu za stadion te sada uživo moraju slušati nesnosnu buku. Organizatori su ih ranije upozorili kako može doći do oštećenja sluha.

- Buka iz vuvuzeli doseže i do 125 decibela što je jako puno. Samo za primjer, pneumatska bušilica na ulici svojim nabijanjem stvara između 90 i 100 decibela - ističe Crystal Rolfe s britanskog Kraljevskog instituta za gluhe.

Vuvuzele su se na južnoafričkim stadionima pojavile 90-ih godina prošlog stoljeća i već tada su se ljudi žalili kako one 'ubijaju' navijanje te komunikaciju među igračima.

Autor: Goran Vugrinec/jutarnji list