Vrijeme se igra: Sazrele višnje, šljive i jabuke, kao usred ljeta

vrijeme, klima

Da se vrijeme igra i sa biljkama pokazuju voćke u prokupačkom kraju, jer su u mnogim voćnjacima sazrele višnje, ima i jabuka, a šljiva je skoro pred branje, prenosi atvbl.com

Tako je u prokupačkom selu Rečica u nekoliko višnjara ona spremna za branje, čak se i jela. U Velikoj Plani, selu koje je ispod Jastrebca, što je čudno jabuke su rodile u velikoj količini, kao i u na primjer Rtanjskoj ulici u samom Prokuplju.

"Klimatske promjene posljednjih godina uvjetovale su ovaj drugi rod kod biljaka. Da je samo jedna zima ovakva, ništa se ne bi desilo, ali kako posljednjih godina ona kasni, već su se biljke prilagodile. To može da bude iscrpljujuće za biljku, ali i ne mora da znači," kažu biolozi.

Stručnjaci objašnjavaju da je svaka biljka tijekom ljeta prikupila određene rezerve hrane i ona se sada ovim drugim rodom troši. Ipak, to ne mora da znači da će se ta pojava negativno odraziti, jer ako u travnju i svibnju budu savršeni uvjeti biljka će nadoknaditi potrošeno.

Poljoprivrednici su skeptični i misle da će im ovaj rod totalno uništiti prinose za iduću godinu.

"Nema kiše već dva mjeseca. Još ovo. Šta uopće da radim sa ovim višnjama koje su rodile. Čak se i po njima vidi da je suša jer su, iako zrele, bez soka," rekao je poljoprivrednik iz Rečice.

Svi se slažu u jednom - odavno nije bilo ovakve godine, u kojoj je voće potpuno poludjelo!