Vinkovci, najstarije naselje u Europi

Vinkovci, vinkovčani, najstarije urbano naselje
...kao dio tzv.turističke smeđe signalizacije koja je namijenjena obavješta­vanju sudionika u prometu o kulturnim, povijesnim, prirodnim i turističkim znamenitostima te ostalim objektima i sadržajima u naselju.

U ovom slučaju, vinkovački turistički djelatnici žele ukazati na znanstveno potvrđenu činejnicu kako su Vinkovci najstarije urbano naselje u Europi u kojem se u kontinuitetu živi više od 8300 godina, kako tvrdi poznati hrvatski arheolog Aleksandar Durman s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Naselje počinje živjeti u vrijeme najranijeg neolitika, s prvim europskim zemljoradnicima 6200. g. pr. Krista i kroz čitavu prapovijest i ranu povijest nema ni 50 praznih godina u kontinuitetu, tvrdi taj areholog koji je 1978. godine pronašao posudu Orion u Vinkovcima, ispod današnjeg hotela Slavonija.

Urezani ukras na posudi koja je pronađena u vučedolskom sloju i čiji je nastanak datiran prije 2600. godine prije Krista prikazuje najpotpuniji europski (indo-europski) kalendar koji je zasnovan na astralnom simbolizmu s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba.

Upravo ta posuda nalazi se i na postavljenoj turističkoj tabli uz natpis Vinkovci-najstarije naselje u Europi kao nešto najvrijednije što Vinkovci baštine - prenosi Portal PRESS032.

Vjerujemo kako će smeđa turistička signalizacija u vremenu Vinkovačkih jeseni kad u grad dolazi puno gostiju pomoći turističkoj valorizaciji Vinkovaca kao najstarijeg naselja u Europi.