VIDEO  Top 10 pustinja svijeta

● Salar de Uyuni


Ovo čudo prirode, pustinja od soli koja se nalazi u Boliviji u potpunosti će promijeniti vašu koncepciju pustinje. Najveća je slana pustinja u svijetu i njezina ljepota nadmašuje svaka očekivanja. Zbog svojih prirodnih divota privlači turiste avanturiste iz cijeloga svijeta. Pustinja Salar de Uyuni je 40.000 godina staro jezero koje je presušilo te stvorilo ogromne blokove soli.

● Sahara


Sahara je najveća vruća pustinja na Zemlji, (oko 9 milijuna četvornih kilometara) i pokriva veći dio sjeverne Afrike. Postoji preko 3.5 tisuća godina, a teško je i zamisliti da je ova pustoš nekoć bila plodna.

● Gobi


Najhladnija i najsjevernija pješčana pustinja na svijetu - Gobi, a proteže južnim dijelom Mongolije i sjeverom Kine. Još se naziva i Flaming Cliffs zato što osim pješčanih dina koje zauzimaju tek tri posto pustinje ima mnoštvo narančastih kamenja i stijena.

● Wadi Rum


Pustinja Wadi Rum za koju kažu da je najljepša od svih svjetskih pustinja nalazi se u Jordanu. Pustinja je prepuna stjenovitih planina i pruža poglede od kojih zastaje dah. Pustinja je zaštićeno područje kako bi se očuvale njezine prirodne ljepote.

● Thar


Pustinja Thar smještena je na zapadu Rajasthana, savezne države Indije koja je ujedno i najveća država u Indiji po površini. Milje i milje pijeska ispod sunca koje prži obilježje su ove pustinje, a njezina ljepota leži u njezinim slikovitim stanovnicima.

● Patagonija


Patagonija je pustinja na jugu Argentine i jedna je od najvećih pustinja na svijetu, a najveća u Južnoj Americi. Neki ovo pusto područje zovu kraj svijeta. Ovo je jedan od najsušnijih i najvjetrovitijih predjela na Zemlji i Patagonija spada u hladne pustinje.

● Atacama


Atacama je najsuša pustinja na svijetu smještena duž obale Čilea, u Južnoj Americi, na obali Tihog oceana. Za razliku od drugih pustinja, kao što su Sahara u Africi i Mojave u Kaliforniji, Atacama je, u stvari veoma hladno mjesto s prosječnom dnevnom temperaturom između 0°C i 25°C. Atacama je upravo najpoznatija po tome što u nekim njezinim krajevima nije nikada pala kiša, ili koliko je poznato najmanje 400 godina.

● Antarktika


Malo je poznato da je najveća i najsušnija pustinja na svijetu Antarktika. Polarne pustinje privlače posjetitelje svojom ljepotom i surovošću. Istodobno plaše i upozoravaju koliko priroda može biti okrutna, a čovjek nemoćan u borbi protiv nje.

Wikipedia

● Kalahari


Kalahari je pustinja u južnoj Africi. Površina joj je oko 900,000 kilometara četvornih. Kalahari je pustinja bogata ugljenom i uranijem. Jedan od najvećih rudnika dijamanata u svijetu se nalazi u Orapi, u sjeveroistočnom djelu pustinje.

● Mojave


Mojave pustinja nalazi se u Sjevernoj Americi. Kamene stijene, kaktusi, pijesak i isušena slana jezera. To su velika pusta područja u kišnoj sjeni gorskih lanaca Stjenjaka i Siere. U pustinji Mojave padne manje od 25 centimetara kiše na godinu.

Izvor: blogs.iguides.org
Net.hr