Večeras će zadnja minuta trajati 61 sekundu, a evo i zašto!

sat

... Zemlje oko Sunca, pišu agencije. U svim zemljama svijeta večeras će, u noći sa 30. lipnja na 1. srpanj, u “Univerzalnom koordiniranom vremenu” (UTC) minuta između 23:59 i 00:00 trajati zapravo 61 sekundu i to na način da će satovi istu sekundu dva puta brojati.

Riječ je o proceduri kojom se jedna sekunda dodaje s ciljem usklađivanja prirodne i atomske vremenske skale. Ljudi generalno neće primijetiti promjene, ali "sekunda viška" donijet će pune ruke posla rukovodstvima globalnih satelitskih sistema navigacije i sistema usklađivanja računarskih mreža.

Stručnjak Turskog instituta za naučna i tehnološka istraživanja i profesor sa Univerziteta u Istanbulu, Hasan Esenoglu kazao je da je ovaj sistem prvi put primijenjen 1972. godine. Tome je prethodila Međunarodna konvencija o Univerzalno koordiniranom vremenu, koja predviđa da razlika između Univerzalnog vremena, koje se temelji na rotaciji Zemlje i njenom položaju u odnosu na svemirska tijela i Međunarodnog atomskog vremena (TAI), ne smije biti veća od 0,9 sekundi.

Podsjetivši da je do sada ukupno 25 puta vremenu dodavana po jedna sekunda, Esenoglu je kazao da su to precizna usklađivanja vremena koja se razlikuju od redovnih kalendarskih šestodnevnih na nivou jedne godine i jednosatnog prilikom smjenjivanja ljetnog i zimskog mjerenja vremena. Posljednje dodavanje sekunde je bilo 2012. godine i to se praktikuje tri puta skoro svakih pet godina.

U početku se strahovalo od pada elektronskih sistema, ali to se nije desilo, i dalje postoje kritike ove prakse. Tendenciju usporavanja rotacije Zemlje uzrokuju plime i oseke kao rezultati gravitacije Mjeseca i Sunca, a Zemlja je, takođe, osjetljiva na utjecaje atmosferskih kretanja, promjene ledenog pokrivača, potrese, a rezultat svega je da jedan dan ne traje točno 24 sata. Planeti Zemlji treba nešto malo više od 86.400 sekundi za jedan krug oko svoje ose.